Insect van de maand: oktober 2017
door: Rinie Roosen

Groot koolwitje (Pieris brassicae)

i52.GrootKoolRinie


De maand oktober lijkt niet een voor de hand liggende periode om naar vlinders of rupsen te kijken. Maar dat is zeker niet het geval. Er zijn nog behoorlijk wat vlinders, libellen etc. die nog vliegen in deze periode. En er zijn zeker nog rupsen actief die nog volop eten zolang het weer het toe laat.

Zo heb ik eind vorig jaar enkele rupsen van het groot koolwitje gevolgd. Ik had deze ontdekt op een koolplant bij een kennis in de tuin. Deze plant heb ik thuis opnieuw in de tuin gezet en dagelijks de ontwikkelingen gevolgd. Ook toen het ’s-nachts al flink vroor ging de rups de volgende dag vrolijk verder met het verorberen van de koolplant. De laatste foto die ik maakte van de rups was op 9 november 2016. Daarna is deze verdwenen.

Insect van de maand: september 2017
door: Elly Aarts

Grote vuurvlinder (Lycaena dispar)

i51.grotevuur.Elly


Op onze vakantie in NO-Hongarije zag ik voor het eerst in mijn leven de Grote vuurvlinder. De felle rood-oranje kleur van deze vlinder is erg opvallend en ik was erg gecharmeerd van deze bijzonder mooie vlinder.

De grote vuurvlinder is een vlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.
Foto: mannetje.

Voorkomen:
Uiterst plaatselijk in Frankrijk tot de Balkan, Finland tot Turkije.
Wat ik me afvroeg, komt deze vlinder ook in Nederland voor?

Insect van de maand: juli/augustus 2017
door: Frans Boom

Waar zijn alle insecten heen?

i50.InsectenFransB


Dat las ik bij NATURE TODAY: Waar zijn alle insecten heen? Gevraagd werd ook in Natuurpunt om dit te delen en dat was koren op mijn molen.

Al jaren vertel ik op excursies aan iedereen die het maar horen wil dat het slecht gaat met de insecten. Vaak hoor ik dan opmerkingen van: ik heb er meer last van dan plezier. Waarop ik dan graag in discussie ga, met de jongeren maar ook met de ouderen.

En vraag hun heel simpel of ze van fruit houden zoals pruimen, kersen, aardbeien, appels , bananen, mandarijnen etc. en of ze van walnoten en tamme kastanjes en hazelnoten houden. Jazeker is meestal hun antwoord dan. Waarop ik hun dan vraag hoe denk je dat al dat fruit ontstaat? Er is altijd wel een slim meisje of jongen bij die vertelt dat dit komt door de bestuiving. En ja hoor ik u al zeggen je hebt toch ook windbestuiving en dat klopt maar dat is niet van toepassing op fruitbomen.

Alleen al in Nederland komen ± 5000 vliesvleugeligen voor. Waarvan voor ons de bekendste zijn de Solitaire bijen  met ±350 soorten. De Honingbij die wij kennen van bijenkasten en honing komt oorspronkelijk hier niet vandaan maar is uit India geïmporteerd en heeft het ook erg zwaar. En als u nu weet dat er in China door ingrijpen van de overheid (toestaan landbouwgif)  en het gebruik door de boeren van dit landbouwgif er zo weinig insecten overgebleven zijn dat ze hun fruitbomen met een kwastje, staande op een trap de bloemen zelf moeten bevruchten om fruit te krijgen, dan snapt u nu misschien dat insecten enorm belangrijk zijn voor ons als mensen en begrijpt u misschien ook dat er ons leven eigenlijk van af hangt. Want door de bevruchting hebben wij nu te eten.

Insect van de maand: juni 2017
door: Anny Roosen

Agaatvlinder (Phlogophora meticulosa)

i49.AgaatAnny


Al vroeg in het voorjaar zag ik thuis onder de carport een mooie vlinder zitten. Het was een Agaatvlinder. Hij behoort tot de nachtvlinderfamilie (Noctuidae).

De vleugellengte is 21-25 mm. Verse vlinders zijn doorgaans olijfgroen en roze-achtig bruin gekleurd. In de loop van de vliegtijd worden de kleuren vager. Het patroon op de voorvleugel is zeer constant. Alleen de lichte strokleurige zone tussen de middenband en de golflijn varieert enigszins in breedte. Soms komen meer roodachtig gekleurde exemplaren voor.

De Agaatvlinder is een nachtvlinder die overdag vliegt. Je kunt hem waarnemen van mei tot oktober, in twee generaties.

Insect van de maand: mei 2017
door: Frans Kapteijns

Motten of Nachtvlinders

i48.nachtpauwFrans.jpg


Vanaf de lente, maar soms ook eerder, zijn we allen meer buiten te vinden en dan zie je ze vaak vliegen, de nachtvlinders. Heel veel mensen noemen die vlinders dan motten, maar niet elke nachtvlinder is een mot.

Ik probeer dat zo vaak mogelijk te melden, want als ik dan weer een pijlstaartvlinder of een nachtpauwoog, zie foto, voorbij zie vliegen dan denk ik bij mezelf hoe kunnen ze dat een mot noemen. Niet dat motten niet mooi zijn, zie bijvoorbeeld de kleine wasmot, maar ze zijn anders. Vaak heel klein en vaak met weinig kleuren. Kortom; ze vallen minder op.