Insect van de maand: januari 2017                door: Peer Busink

Het Negertje (Omocestus rufipes)

i44. NegertjePeer
Het Negertje is een vrij kleine veldsprinkhaan die in ons land ten zuiden van de grote rivieren voorkomt. De soort is daar voornamelijk te vinden in vochtige heide. Alhoewel niet zeldzaam, valt het niet mee om hem te vinden. Wanneer je zijn geluid kent, is het vinden van de soort gemakkelijker, maar zo vaak zingt deze sprinkhaan niet. In ieder geval moet dan de zon flink schijnen en je moet van juli tot oktober in zijn biotoop zijn.


Het Negertje dankt zijn bijzondere naam aan het feit dat de mannetjes diep zwart van kleur zijn en opgesierd met een rode achterlijfpunt. Van onderen worden de kleuren rood, geel en groen zichtbaar, de tasters (monddelen) steken opvallend wit af.

Kortom, samen met de Moerassprinkhaan vind ik het Negertje één van de mooiste sprinkhanen van het land.
De vrouwtjes zien er wat minder uitbundig uit, hun hoofdkleur is donker bruin met een groen halsschild, dat opvallend wit is omrand.

Het is december, het zwarte pietendebat was weer in al zijn hevigheid los gebarsten. Voor- en tegenstanders stonden lijnrecht tegen over elkaar. Regenboogpiet, roetpiet, chocopiet, stroopwafelpiet werden als alternatieve namen aangedragen.
De commotie rondom zwarte piet heeft ook gevolgen gehad voor het Negertje.
De zang van het Negertje lijkt veel op die van het Wekkertje (Omocestus viridulus).
Dat heeft men bewogen om onlangs de naam van het Negertje officieel te veranderen in Zwart Wekkertje.
Hoe de politiek ook kan doordringen in de insectenwereld.
In ieder geval is hij even mooi gebleven.


Foto: Maarten Mandos

-=-=-=-=-=-=-=-=-