Natureluurs op pad in de Nacht van de Nacht

nacht van de nacht

Zaterdagavond 28 oktober wordt er in heel Nederland aandacht besteed aan de Nacht van de Nacht. Er is in Nederland heel veel licht. Dat zorgt ervoor dat we veilig over straat kunnen, maar als het licht uit is kun je ook hele mooie dingen beleven, denk bijvoorbeeld maar eens aan de sterrenhemel bij helder weer. Daarom gaan we nu een keer met Natureluurs op pad als het donker is. Welke dieren komen pas tevoorschijn als het donker wordt? Hoe belangrijk is geur en een goed gehoor als je weinig kunt zien?

Normaal mag je het bos niet meer in na zonsondergang maar in de Nacht van de Nacht maken we een uitzondering. Let wel op want er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden! Geen zaklantarens mee, mobieltjes en je mond op stil, stevige schoenen aan en op het pad en bij de groep blijven.

We verzamelen om 19uur (de locatie krijg je door bij opgave en is in Oisterwijk) en vertrekken uiterlijk om 19.15. Kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene, die moeten zich dus ook aanmelden. Deze activiteit is voor iedereen gratis. De activiteit is minder geschikt voor jonge kinderen. We zijn ongeveer 2 uurtjes onderweg dus je moet goed kunnen lopen. Maximale deelname is 24 personen (inclusief begeleidende ouders) dus reageer snel want vol=vol.

Kom en beleef de Natuur in het donker!!

Je eigen foto 

 

Zondag 24 september zijn we foto's gaan maken in de bossen bij Morgenrood in Oisterwijk. Eerst hebben we via een beamer verschillende foto's bekeken en samen nagedacht waar je op kan letten als je foto's gaat maken.
Daarna zijn we het bos in gegaan op zoek naar mooie natuurschatten om op de foto te zetten. Daarbij hebben we ook verschillende posities uitgeprobeerd. Dan ziet alles er vaak ineens heel anders uit. Zo lijkt een heel klein boompje heel groot als je de foto vanaf de grond maakt. Als afsluiting heeft iedereen zijn mooiste foto laten zien en vertelt waarom er voor die foto was gekozen.

Klik op de link voor meer foto's: foto's van de tocht

IMG 20170924 105528 Small

Slootjesdag

Op zondag 11 juni hadden we de 2e editie van de IVN Slootjesdag. Voor Natureluurs kwam deze dagactiviteit in plaats van de grote zomersurprise. Naast Natureluurs bezochten ook veel andere kinderen en hun (groot)ouders, de poel van Brabants Landschap op Landgoed Nemelaer. In de ochtend waren er allerlei activiteiten rond de poel. We hebben waterbeestjes geschept, een eigen waterfilter gemaakt, je kon je eigen kikker kleuren en in elkaar knutselen, er was een waterspel en sommige kinderen hebben een klein vlotje gemaakt van gras en riet. Kortom een heleboel waterplezier!

Spelen en ontdekken maakt hongerig dus rond half 1 gingen we op pad naar Pannenkoekenhuis Belveren voor een heerlijke (IVN)pannenkoek en wat te drinken.

Na de lunch op pad met buitenbaas Robin via de app Vossenstreken van Brabants Landschap. We moesten onderweg allerlei opdrachten doen die allemaal iets met Glibberdieren te maken hadden. Aan het eind van de dag was iedereen een Slootjesexpert, er was voor iedereen een goodie-bag met een button, zoekkaart, water-doe-boekje, en nog veel meer leuks! Iedereen die meegeholpen heeft hartelijk bedankt en we hopen veel Natureluurs weer te zien na de zomervakantie, geniet ervan en tot in augustus bij de volgende activiteit.

Klik op de link voor meer foto’s: https://goo.gl/photos/BAndh8TWJArxKpxc8

IMG 20170611 101744 Small   IMG 20170611 110341 Small   IMG 20170611 131413 Small

Planten safari

 

Op deze prachtige zondagochtend op 28 mei zijn de Natureluurs te gast in het bakhuisje van Natuurmonumenten bij Groot Speyk. We gaan hier eetbare planten zoeken in de natuur en er dan een paar blaadjes van plukken, waar we een heerlijke groentesoep van maken. Ook nemen we onderweg wat mooie pluimen en grassen en een paar bloempjes mee om een hoofdtooi van te maken. Ook het speelbos was heel erg interessant. Hier werden we ondersteund door twee mensen van de plantenwerkgroep van het IVN. Dit waren Fien en Frans die alle planten kenden die we onderweg zagen. Na een klein uurtje verzamelen van planten zoals smeerwortel kleefkruid en ook de brandnetel [met handschoenen] en nog vele andere planten waren we terug bij het bakhuisje. Daar hebben we de planten gewassen en in kleine stukjes geknipt om ze daarna in de inmiddels kokende soepketel te gooien. Nu eerst een spelletje op het gras om de benen wat los te rennen en met stokken sjouwen. Daarna ging een groep een hoofdtooi maken en de andere met de microscopen de natuur van erg dichtbij bekijken. De laatst 10 minuten hebben we bijna allemaal een lekkere kop groentesoep genuttigd zelfs de [groot]ouders hebben er van genoten want er was voor iedereen genoeg.

Klik voor foto’s op de volgende link: zie de foto's

P5280047 Small   P5280035 Small   P5280057 Small

Blije bijen en vrolijke vogels festival

Zondag 23 april zijn we met Natureluurs op bezoek geweest bij stadsimker Marcel Horck. Hij organiseerde een bijenfestival bij zijn bijenhal op het terrein van Elho aan de atlasstraat in Tilburg. Speciaal voor ons had Marcel imker Gerard de Vriend uitgenodigd. Gerard heeft ons  van alles  vertelt en laten zien over honingbijen. Ook mochten we speciale imkerpakken aan .  Zo konden we dicht bij de bijenkas staan die Gerard voor ons open maakte.  Daardoor konden we al die hardwerkende bijen goed van dichtbij bekijken.  Er zat ook al veel honing in de kas en wij hebben van de verse honing mogen proeven. Dat was erg lekker.  Daarna zijn we op zoek gegaan naar alle bloemen die je op het terrein kan vinden. Onder een  vergrootglas of microscoop zie je de mooiste dingen die je anders niet ziet.  Zo lijkt een stekeltje van een brandnetel wel doorzichtig en zat het blad vol glinstertjes.  We hebben ook nog bijenhotels gemaakt. En daar hebben we de hele dag nog volop hulp bij gekregen van andere kinderen die het festival bezochten en een kijkje kwamen nemen bij onze kraam. Dus de solitaire bijen in de omgeving van Oisterwijk en Tilburg hebben er weer  veel  mogelijkheden bij om hun eitjes  in te leggen. En zo zorgen  we  er samen voor  dat de bijen en bloemen blijven bestaan.

Klik op de volgende link voor meer foto's: https://goo.gl/photos/LvNSiH2ajosCvkd5A

P4230222 Small  P4230234 Small   IMG 20170423 WA0003 resized IMG 20170423 WA0004 resized