Uilen in het donker

De uilenwerkgroep van IVN Oisterwijk had er weer een leuke avond van gemaakt. 
We kregen eerst een diapresentatie in de zaal van Morgenrood. Er werd verteld dat de oude Grieken de uil vereerden en dat in de Middeleeuwen mensen bang waren voor uilen omdat het nachtdieren waren. Ze spijkerden uilen zelfs aan de deur van de schuur om boze geesten af te zweren!

Tegenwoordig wordt de uil in Nederland weer gewaardeerd, omdat het een dier is met bijzondere eigenschappen. Hij kan geruisloos vliegen. Hij kan zijn hoofd bijna helemaal ronddraaien. Hij kan heel goed horen en zelfs een muisje dat onder de sneeuw zit horen en daardoor vangen.

We kregen ook een overzicht van de verschillende soorten uilen die er nu nog in Nederland leven. Zoals de bosuil, de ransuil, de kerkuil, de oehoe en de steenuil. 
Er waren verschillende kinderen die al veel over uilen wisten. Bijvoorbeeld dat je aan de kleur van de ogen kunt zien of ze 's nachts vliegen (zwart) , in de schemer (oranje) of overdag (geel).

Na de presentatie gingen we het bos in. Gelukkig waren de ouders erbij, zodat niemand verloren liep in het donker. Iemand van de uilenwerkgroep liet de roep van een bosuil horen in de hoop dat er een uil op zou reageren. Na lang wachten werd ons geduld beloond. In de verte waren verschillende uilen te horen.  Na dit uitstapje gingen we terug naar Morgenrood om wat de drinken en te snoepen en om braakballen uit te pluizen. In alle braakballen waren botjes van muizen te vinden. De kinderen konden de botjes op een plaatje van een muizenskelet leggen en kijken of ze een hele muis terug konden vinden. Ook konden ze de gevonden botjes op een papier plakken en mee naar huis nemen en ze konden opzoeken van wat voor soort muis de botjes waren.

Zowel de ouders als de kinderen vonden het erg leuk om te doen.

Klik hier voor meer foto's