Landelijke vogeltrekteldag
30 september 2017

Vogeltrekteldag2017De vogeltrek is slechts één aspect van het vogelen maar wel een fenomeen dat tot de verbeelding spreekt.  Onder invloed van  het korten  van de dagen vertrekken ieder jaar rond dezelfde tijd grote groepen vogels naar het zuiden. Van IJsland, Groenland en Scandinavië naar hier, van hier naar Zuid-Europa, Noord-Afrika en zelfs nog verder naar zuidelijk Afrika.  Niet alleen vinden ze feilloos hun weg, ook vindt er van tevoren al een heel proces plaats waarbij de vogels opvetten, de geslachtsorganen krimpen en de borstspieren in volume toenemen.

Juist omdat de  vogeltrek in heel Europa plaats vindt, is het bijzonder dat deze jaarlijks terugkerende telling ook over heel Europa plaats vindt. In Nederland doen dit jaar 111 vogelwerkgroepen mee. TELLIJST HILDSVEN               REGIONALE TELLING

Dit alles, en nog veel meer informatie over deze dag, is te vinden op de site van Vogelbescherming Nederland (www.vogelbescherming.nl/help-mee/kom-zelf-in-actie/tel-mee/euro-birdwatch). Maar hoe was het op onze trektelpost?

Samen met enkele andere vogelwerkgroepen bemanden we enkele telposten. Op een centrale telpost aan de Logtsebaan verzamelden enkele leden van onze vogelwerkgroep alle gegevens. Ook informeerden zij geïnteresseerde passanten over de vogeltrek. Daarnaast stonden we  zoals ieder jaar, aan het Hildsven. Maar geen jaar is hetzelfde, en dit jaar viel vooral het geringe aantal vogels op. Het weer speelde hierbij een belangrijke rol. In het noorden is het nog warm voor de tijd van het jaar en is er nog volop voedsel. Bovendien was de telling erg vroeg dit jaar en was het vrijwel windstil  en ook dat is niet bevorderlijk voor een goede vogeltrek. En daarbij het regenachtige weer, geen wonder dat er niet zoveel te tellen viel. Maar de sfeer was prima. Soms was het bijna te gezellig. Met zo weinig vogeltrek is het een stuk lastiger geconcentreerd te blijven en toen we vanwege de regen onder de parasol moesten schuilen werd het pas echt moeilijk. Gelukkig was de mais op de akker achter ons al weggehaald, zodat het zicht die kant op een stuk beter was dan vorig jaar waardoor we de vogels langer konden bekijken. Enkele krenten in de pap die we op die manier goed konden zien waren een sperwer, een groepje appelvinken en een slechtvalk, die op de valreep nog probeerde wat reisproviand te bemachtigen. Zonder resultaat helaas.

Onder de parasol bleven we droog en onze proviandkast was goed gevuld, koffie, broodjes, appeltaart, soep………. En  niet te vergeten de Jägermeister die Janus Horrevorts ons zoals ieder jaar kwam brengen. Een goede manier om weer wat warmer te worden.

Uiteindelijk zijn we om 2 uur toch gestopt. Enkele andere groepen hadden er al eerder een punt achter gezet en inmiddels waren we er wel bijna van overtuigd dat er geen trek meer op gang zou komen. We hadden toen 423 vogels geteld, verdeeld over 25 soorten.  Ter vergelijking: in 2016 telden we 1697 vogels waaronder 637 graspiepers. Meer dan het totale aantal vogels vandaag. Buizerd en boerenzwaluw ontbraken dit jaar op ons lijstje, vorig jaar telden we er respectievelijk 15 en 101. De dag werd afgesloten bij De Rode Haktol. 

Vogelexcursie de Groene Jonker
26 augustus 2017

FilevormingPDe dag begint met file
Een gezellig groepje enthousiaste vogelaars, warm en zonnig weer en een mooi vogelgebied…………….alle ingrediënten voor een leuke excursie zijn aanwezig. Maar het verkeer werkt niet mee, net voor Utrecht staan we muurvast vanwege een auto-ongeluk verderop op de A2.

Gelukkig niet ernstig maar voor we weer rijden zijn we ruim een uur verder. Wel met nodige soorten op de lijst, ook vanaf de snelweg kun je vogels spotten. Uiteraard zien we verschillende soorten ganzen en meeuwen, maar ook bijvoorbeeld een halsbandparkiet en een sperwer. TELLIJST

Broedvogeltelling op Banisveld en Smalbroeken
6 augustus 2017, BMP-B

 n Vogelaar'n vogelaar

De laatste telling van dit seizoen alweer. De wekker loopt vroeg af, half 6, maar degenen die het hele seizoen op pad zijn geweest beschouwen dit al bijna als uitslapen. In juli moest je rond 5 uur al in het bos aan je ronde beginnen want rond zonsopgang hoor je immers de meeste vogels. Zingend om andere te laten weten dat dit hier nog steeds hun stekje is, om een vrouwtje te lokken of alarmerend om de jongen te waarschuwen dat er vreemde vogels rond de nestplaats gesignaleerd zijn. 

Niet alle vogels zijn vroege vogels dus soms ga je wat later bijvoorbeeld om de roofvogels in het gebied te ontdekken, en af en toe ga je zelfs heel laat om nachtvogels zoals uilen, houtsnippen en rallen te registreren.

Avond-excursie Kampina
14 juli 2017

WulpWulp
Met een kleine groepje gaan we een kijkje nemen op de Kampina vanaf parkeerplaats aan de Roond. We worden begroet door een winterkoninkje wat uit volle borst zingt, ook de goudhaantjes doen hun best maar zijn wat moeilijker te horen met hun zachte piepjes.


Tijdens de wandeling door een bos maken we af en toe even een stop; Wat horen we? Wat zien we daar? Wat was dat nou? We zien langs het pad regelmatig grote bergen, het werk van mieren die enorme mierenhopen maken. Als we bij een klein veldje stoppen zien we een grauwe vliegenvanger jagen, super mooi om te zien! TELLIJST

Excursie Hellegatsplaten en Volkerakdam
24 juni 2017

KnobbelKnobbelzwaan met juveniel
Na een week met temperaturen ver boven de 30 graden prijzen we ons gelukkig met de weersverwachting: licht bewolkt, 18-20 graden en af en toe een bui. Mooie vooruitzichten dus voor een excursie naar Tiengemeten. Hoe anders is de werkelijkheid. Als we op het pontje staan te wachten, gaat de regen horizontaal over de parkeerplaats. Zelfs in de auto worden we nat als we via het raam proberen te overleggen.

Eigenlijk moeten we helemaal niet naar de overkant willen, er wordt al gefantaseerd over beelden waarbij een van ons aan een paraplu over het Haringvliet zweeft à la Mary Poppins. Geen beschutting op het eiland, het café is nog niet open…… Maar we hebben 100 km gereden en er zijn al kaartjes voor de pont gekocht.      TELLIJST