Verslag Wisenten excursie in De Maashorst

Na wat heen en weer gebel en diverse mailtjes, ligt de excursie naar Natuurgebied De Maashorst eindelijk vast voor zondagmorgen 11 september. Er is die dag een grote hardloopwedstrijd, precies voor de deur van het Natuurcentrum. 

Die zondagmorgen verzamelen we bij de coordinator thuis. We rijden met drie auto's naar het Natuurcentrum. Eenmaal aangekomen is het erg druk, met hardlopers, bezoekers en andere belangstellenden. We worden om 10.30 uur hartelijk ontvangen door twee IVN gidsen. Nadat iedereen nog even naar het toilet is geweest, beginnen we aan een lange wandeling. De gidsen weten niet precies waar de Wisenten zich ophouden, dus het is niet zeker of we ze uberhaupt te zien krijgen. Als het tegen zit, is de wandeling zo'n 11 km lang.

 DSC 0748

We lopen inderdaad eerst een stukje om, maar dat vinden we niet erg. Het is heerlijk weer en gezellig kletsend stoppen we bij een klein omheind stuk grond waar een aantal Tauros runderen zijn uitgezet. Deze worden binnenkort "vrij" gelaten in het gebied waar ook de Wisenten lopen. We komen daarna via een paar bosweggetjes aan bij het afgesloten gebied waar de Wisenten zijn uitgezet. We turen met onze verrekijker en ja hoor, in de verte zien we ze grazen. De gids maakt de poort open en we lopen heel rustig richting de kudde. We stoppen af en toe, om de Wisenten aan ons te laten wennen. We benaderen ze tot ongeveer 50 meter. Op een heuvel hebben we een prachtig zicht op de kudde. We zijn diep onder de indruk. Wat een kolossale dieren. Vooral de stier is immens groot; zo'n 700 kg zwaar, met hele grote hoorns. We blijven een half uur kijken en besluiten daarna terug te lopen. Onderweg komen we nog een wespennest tegen en in een nestkast aan een boerenschuur zien we een steenuiltje zitten. Weer terug genieten we met z'n allen van een kopje koffie op het terras, waarna ieder weer richting huis vertrok. 

Het Taurus rund

Het wilde oerrund is uitgestorven. Sinds een paar jaar fokt stichting Taurus met een aantal oorspronkelijke runderrassen een dier dat zowel genetisch als qua uiterlijk het oerrund benadert; de tauros. Het wilde rund is een bewoner van moerassen, voedselrijke graslanden en open bossen. Het oorspronkelijke oerrund was een imposant dier. De huidige runderrassen zijn een stuk kleiner en vooral minder hoog. Oerrundstieren waren flink groter dan oerrundkoeien. De horens van oerrunderen waren dikker en langer dan bij moderne runderrassen en hadden een karakteristieke gedraaide vorm.

De Wisent

De wisent is een bijna uitgestorven Europese bizonsoort. Net als Amerikaanse bizons hebben wisenten een bochel, hoorns en een dikke vacht. „Maar Amerikaanse bizons leven op de prairie, wisenten zijn meer bosranddieren”, zegt van Oosterom. „Ze hebben hoge poten en een rank lijf, zodat ze moeiteloos tussen de bomen kunnen slalommen. De stieren kunnen zo’n 1,90 meter hoog worden en wegen al gauw 700 kilo. Daar wil je geen ruzie mee krijgen.”

11.500 jaar geleden leefden wisenten nog verspreid over Europa. Rond 400 na Christus nam hun aantal af door toegenomen jacht en inkrimping van hun leefgebied. In 1919 stierf de laatste wilde wisent, in 1929 werd begonnen met een fokprogramma en in 1952 werd in het Poolse oerwoud de eerste wisent geherintroduceerd.

Bron: http://www.allemaalmaashorst.nlhttp://www.natuurcentrumdemaashorst.nl