Zoogdier van de maand september; de eekhoorn

De eekhoorn (Sciurus vulgaris)

In mijn kinderjaren (voor mij ca 25 jaar geleden) namen mijn ouders me vaak mee de bossen in, ik weet nog dat ik in die tijd regelmatig eekhoorns zag. Echter de jaren daarna is het aardig verslechterd met de populatie. Echter heb ik zelf het idee dat het de laatste 2 jaar een stuk beter gaat met de eekhoorn. Regelmatig als ik ga wandelen kom ik hem weer tegen. Wellicht heeft het te maken met de goede mastjaren of misschien ben ik zelf wat vaker in het bos. Hoe dan ook, het is altijd weer prachtig om te zien hoe dit beestje zich elegant door de boomtoppen verplaatst.

16079010803 6d3a9a4b38 b

De eekhoorn behoort tot de order van de knaagdieren. Vertaald betekent zijn Latijnse naam Gewone schaduwstaart. De naam heeft hij te danken aan zijn karakteristieke zit met zijn staart over de rug.

Je kan hem vinden in naald, lof of gemengd bos. Maar ook in tuinen, parken en houtwallen.
Zelfs als er voldoende voedsel is komt hij de bebouwde kom in. Zijn voorkeur ligt in de wat oudere bossen (naaldbos  vanaf ca 20 jaar, loofbos ca 40-80 jaar) omdat hier meer voedsel en nestgelegenheid is.

Je zou misschien denk dat de eekhoorn in een holletje of oude hol boom woont, echter is dit niet het geval. De eekhoorn maakt zijn nest van takken en twijgjes hoog in de boom, vaak dicht tegen de stam aan. Dit nest ziet eruit als een bolletje ter grote van een voetbal van binnen is het bekled met zacht materiaal als gras, mos of wol. Soms is het lastig te bepalen of je met een vogelnest of een eekhoorn nest te maken hebt. Juist vanwege de bekleding die de eekhoorn gebruikt is het niet mogelijk om door het nest heen te kijken, waar je bij een vogelnest wel wat licht door het nest kan zien.

In de paartijd wordt het nest gedeeld, echter zodra de jongen geboren zijn mag de vader niet meer bij het nest komen. De moeder voed de jongen in haar eentje op.

Vraatsporen zijn vaak ook een goede indicatie op de aanwezigheid van de eekhoorn. Zo haalt hij de schubben van de dennenappel om bij de zaadjes te komen en laat de kern met rafelige randjes achter. Vaak vind je meerdere van deze dennenappels bij elkaar op een eetplekje of iets verder verspreid als hij in de boom heeft gegeten.  De techniek om een hazelnoot te openen heeft hij ook verfijnd, hierbij blijven 2 gelijke helften over.vraatsporen dennenappels eekhoorn     squirrel 68589 960 720

Toxoplasmose

In 2014 zijn veel dode eekhoorns gemeld, bij onderzoek bleek dat de meeste aangeleverde dieren door toxoplasmose om het leven waren gekomen.

Blijf dode eekhoorns melden en aanleveren!

Om beter zicht te krijgen op de invloed van ziekten op de populatieontwikkeling van eekhoorns en om in beeld te krijgen of toxoplasmose daarbij nog steeds een rol speelt, roepen de Zoogdiervereniging en het DWHC het publiek op om dode en zieke eekhoorns te blijven melden (www.zoogdiergezien.nl, doorklikken naar eekhoorn).
Daarnaast willen we het publiek vragen om verse dode dieren (maximaal 24 uur 
dood), die niet langs de kant van de weg liggen, veilig te stellen (niet invriezen, wel koelen als dat kan) en zo snel mogelijk aan te melden via de website van het DWHC (www.dwhc.nl), zodat de dieren eventueel voor onderzoek opgehaald kunnen worden.

Bron; Koen Verhoeven, lid Zoogdierenwerkgroep