Zoogdier van de maand januari; het Edelhert

Allereerst even een  beschrijving van dit magnifieke dier. Het edelhert wordt onder het roodwild geplaatst vanwege de roodbruine zomerse vacht. In de winter is de vacht net als bij reeën grijsachtig bruin. Overigens is het edelhert in Nederland het grootst op het land levende zoogdier.  Mannetjes edelherten kunnen een maximale lengte hebben van 2 meter en 10 centimeter en de vrouwtjes maximaal 1 meter en 80 centimeter.

Groepen of roedels

De edelherten vallen in het dierenrijk  onder de hertachtigen waarbij de mannelijke dieren geweien dragen. Ieder jaar wordt dit gewei, hoe groot het ook is, in de nawinter (februari /maart) afgeworpen. Overigens begint  dan ook weer meteen  de groei van een nieuw gewei.  Mocht je nu in een gebied zijn waar edelherten rondlopen, dan zal je snel bemerken, als je ze te zien krijgt, dat ze in twee verschillende groepen opgedeeld zijn. En dat klopt helemaal, want in de zomer en de winter worden er twee roedels gevormd. De vrouwelijke dieren, ook wel hindes of hinden genoemd, lopen in een roedel.  De leidhinde houdt dit roedel bij elkaar als een natuurlijke leider.

 

            Hindes edelhert

De onvolwassen dieren vormen aparte roedels. Maar als de paartijd oftewel met  een meer bekender begrip; de bronst aanbreekt, dan veranderd er veel. De mannelijke roedels vallen uiteen en de sterkste mannen gaan de strijd aan. Dit kan er heftig aan toegaan.

Machtige geweien edelhert       Edelhert

Menu

Net als bij andere hertachtigen staat plantaardig voedsel op het menu. Edelhert eten gras, zeggen, biezen, heidestruiken, boomschors, knollen, wortels . Het zijn dus echte planteneters, die naast het hiervoor genoemde ook nog vruchten,  zaden, knoppen, scheuten, loof en bast van bomen en struiken eten. Op de bijgevoegde foto’s  (zelf gefotografeerd op de Hoge Veluwe)  zie je bomen waarbij de schors is opgegeten door edelherten.  Eenmaal het voedsel in de bek dan wordt het daarna eerst opgeslagen om vervolgens op een rustige plek te  herkauwen.  

IMG 5169 1             IMG 5168

Edelherten in Brabant

Mocht je nog meer willen weten over het leven van het edelhert, kijk dan eens op deze pagina. In Brabant gaat het edelhert ook terugkeren en wel In Het Groene Woud. Men verwacht de terugkeer van dit nobele dier in het voorjaar van 2017. Stg Ark en het Brabants Landschap  gaan de dieren dan loslaten in het hart van Het Groene Woud en dat is om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde. Wil je meer weten over Het Groene Woud, klik dan hier.  

Omgaan met grote grazers

Tot slot nog dit. Op steeds meer plekken in Nederland bestaat de kans op een ontmoeting met wild of verwilderde dieren. Edelherten komen we volop tegen in de Oostvaardersplassen,  op de Veluwe en dus binnenkort In het Groene Woud. Maar  ook wilde zwijnen zien we steeds vaker in onze Nederlandse natuurgebieden. Tevens heb je nog halve wilde grazers zoals Konik, Schotse Hooglander, Galloway of IJslandse paarden. Helaas weet de mens daar niet mee om te gaan, en ziet een natuurgebied waar dit soort dieren lopen, als een vergrote kinderboerderij! Men wil de dieren op de gevoelige plaat krijgen, en het liefst met een mens op het dier of men meent de dieren te moeten voeren etc.  Voor ons als IVN werkgroep zoogdieren, maar natuurlijk ook andere gidsen en ook boswachters ligt er een taak. Allereerst voer niet zelf en haal zeker de dieren niet aan.

Mochten ze toch in je buurt komen, jaag ze dan weg. Wij moeten een voorbeeld functie geven, want als wij ze al aanhalen, dan denkt de onschuldige wandelaar dat dit normaal is en blijven natuurgebieden vergrote kinderboerderijen. 

Bron; www.zoogdiervereniging.nl en Stuifmail Omroep Brabant.