Kaart en kompas:

foto kaart en kompas

In September organiseren we weer een leuke en leerzame activiteit voor alle kinderen uit Oisterwijk en omgeving. Deze keer gaan we met de kinderen op Zaterdag 30 september tussen 09:00 en 14:00 uur het bos in, om de basisvaardigheden van het kaart en kompas lezen te leren. Deze introductie wordt gegeven door Koen Verhoeven. Koen is opgeleid tot wildernisgids en buitensportinstructeur en heeft een passie voor adventure racen, waar goed kaartlezen een must is.

        

Aanmelden

De activiteit is voorjeugd vanaf 12 jaar. Geef uw kind vóór .25. september op via het aanmeldformulier dat u kunt vinden op www.ivnoisterwijk.nl , onder Natureluurs. Na aanmelding krijgt u de details over de activiteit. De oudere jeugd is voor ons een nieuwe doelgroep dus dit bericht zoveel mogelijk delen

Natureluurs is de jeugdwerkgroep van IVN Oisterwijk en omstreken. Onder leiding van enkele ervaren IVN-vrijwilligers en natuurgidsen gaan we eens per maand de natuur in. Deze activiteiten vindt meestal plaats op zaterdag 24-09 van 10. Tot 15.30 uur. Is uw kind (huisgenoot)lid van IVN Oisterwijk dan is de deelname gratis. Is uw kind nog geen lid! Geen probleem, we vragen dan om een kleine bijdrage van € 2,50 per keer. Natuurlijk mogen ze gerust een vriendje of vriendinnetje meenemen, iedereen is welkom. Meer informatie over IVN Oisterwijk vind je op www.ivnoisterwijk.nl 

Je eigen foto

In September organiseren we weer een leuke en leerzame activiteit voor alle kinderen uit Oisterwijk en omgeving. Deze keer gaan we met de kinderen op zondagmorgen 24 september tussen 10.00 en 12.00 uur het bos in, om de natuur op de gevoelige plaat vast te leggen. Gebruik je ogen, fantaseer er op los en maak zo de mooiste foto! Het wordt weer een leuke ochtend, waar de kinderen spelenderwijs iets leren over de natuur.

        

Aanmelden

De activiteit is voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Geef uw kind vóór 20 september op via het aanmeldformulier dat u kunt vinden op www.ivnoisterwijk.nl , onder Natureluurs. Na aanmelding krijgt u de details over de activiteit.

Natureluurs is de jeugdwerkgroep van IVN Oisterwijk en omstreken. Onder leiding van enkele ervaren IVN-vrijwilligers en natuurgidsen gaan we eens per maand de natuur in. Onze activiteiten vinden meestal plaats op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Is uw kind (huisgenoot)lid van IVN Oisterwijk dan is de deelname gratis. Is uw kind nog geen lid! Geen probleem, we vragen dan om een kleine bijdrage van € 2,50 per keer. Natuurlijk mogen ze gerust een vriendje of vriendinnetje meenemen, iedereen is welkom. Meer informatie over IVN Oisterwijk vind je op www.ivnoisterwijk.nl 

Slootjesdag

Op zondag 11 juni hadden we de 2e editie van de IVN Slootjesdag. Voor Natureluurs kwam deze dagactiviteit in plaats van de grote zomersurprise. Naast Natureluurs bezochten ook veel andere kinderen en hun (groot)ouders, de poel van Brabants Landschap op Landgoed Nemelaer. In de ochtend waren er allerlei activiteiten rond de poel. We hebben waterbeestjes geschept, een eigen waterfilter gemaakt, je kon je eigen kikker kleuren en in elkaar knutselen, er was een waterspel en sommige kinderen hebben een klein vlotje gemaakt van gras en riet. Kortom een heleboel waterplezier!

Spelen en ontdekken maakt hongerig dus rond half 1 gingen we op pad naar Pannenkoekenhuis Belveren voor een heerlijke (IVN)pannenkoek en wat te drinken.

Na de lunch op pad met buitenbaas Robin via de app Vossenstreken van Brabants Landschap. We moesten onderweg allerlei opdrachten doen die allemaal iets met Glibberdieren te maken hadden. Aan het eind van de dag was iedereen een Slootjesexpert, er was voor iedereen een goodie-bag met een button, zoekkaart, water-doe-boekje, en nog veel meer leuks! Iedereen die meegeholpen heeft hartelijk bedankt en we hopen veel Natureluurs weer te zien na de zomervakantie, geniet ervan en tot in augustus bij de volgende activiteit.

Klik op de link voor meer foto’s: https://goo.gl/photos/BAndh8TWJArxKpxc8

IMG 20170611 101744 Small   IMG 20170611 110341 Small   IMG 20170611 131413 Small

Planten safari

 

Op deze prachtige zondagochtend op 28 mei zijn de Natureluurs te gast in het bakhuisje van Natuurmonumenten bij Groot Speyk. We gaan hier eetbare planten zoeken in de natuur en er dan een paar blaadjes van plukken, waar we een heerlijke groentesoep van maken. Ook nemen we onderweg wat mooie pluimen en grassen en een paar bloempjes mee om een hoofdtooi van te maken. Ook het speelbos was heel erg interessant. Hier werden we ondersteund door twee mensen van de plantenwerkgroep van het IVN. Dit waren Fien en Frans die alle planten kenden die we onderweg zagen. Na een klein uurtje verzamelen van planten zoals smeerwortel kleefkruid en ook de brandnetel [met handschoenen] en nog vele andere planten waren we terug bij het bakhuisje. Daar hebben we de planten gewassen en in kleine stukjes geknipt om ze daarna in de inmiddels kokende soepketel te gooien. Nu eerst een spelletje op het gras om de benen wat los te rennen en met stokken sjouwen. Daarna ging een groep een hoofdtooi maken en de andere met de microscopen de natuur van erg dichtbij bekijken. De laatst 10 minuten hebben we bijna allemaal een lekkere kop groentesoep genuttigd zelfs de [groot]ouders hebben er van genoten want er was voor iedereen genoeg.

Klik voor foto’s op de volgende link: zie de foto's

P5280047 Small   P5280035 Small   P5280057 Small

Blije bijen en vrolijke vogels festival

Zondag 23 april zijn we met Natureluurs op bezoek geweest bij stadsimker Marcel Horck. Hij organiseerde een bijenfestival bij zijn bijenhal op het terrein van Elho aan de atlasstraat in Tilburg. Speciaal voor ons had Marcel imker Gerard de Vriend uitgenodigd. Gerard heeft ons  van alles  vertelt en laten zien over honingbijen. Ook mochten we speciale imkerpakken aan .  Zo konden we dicht bij de bijenkas staan die Gerard voor ons open maakte.  Daardoor konden we al die hardwerkende bijen goed van dichtbij bekijken.  Er zat ook al veel honing in de kas en wij hebben van de verse honing mogen proeven. Dat was erg lekker.  Daarna zijn we op zoek gegaan naar alle bloemen die je op het terrein kan vinden. Onder een  vergrootglas of microscoop zie je de mooiste dingen die je anders niet ziet.  Zo lijkt een stekeltje van een brandnetel wel doorzichtig en zat het blad vol glinstertjes.  We hebben ook nog bijenhotels gemaakt. En daar hebben we de hele dag nog volop hulp bij gekregen van andere kinderen die het festival bezochten en een kijkje kwamen nemen bij onze kraam. Dus de solitaire bijen in de omgeving van Oisterwijk en Tilburg hebben er weer  veel  mogelijkheden bij om hun eitjes  in te leggen. En zo zorgen  we  er samen voor  dat de bijen en bloemen blijven bestaan.

Klik op de volgende link voor meer foto's: https://goo.gl/photos/LvNSiH2ajosCvkd5A

P4230222 Small  P4230234 Small   IMG 20170423 WA0003 resized IMG 20170423 WA0004 resized