Nachtvlinderavond bij Groot Speyck
17 juni 2017

Nachtvlinders tijdens Midzomernacht.

V44. NachtvNM
Als onderdeel van de Midzomernachtactiviteiten van Natuurmonumenten op zaterdag 17 juni jl. hebben leden van de Insectenwerkgroep met twee “lakens en UV-lampen” een nachtvlinderavond georganiseerd bij Groot Speijck
.

Naarmate de avond vorderde werden de waarnemingen talrijker. Uiteindelijk zijn er ongeveer dertig soorten nachtvlinders gesignaleerd. Daarnaast waren er nog legio microvlinders, vliegen, muggen en een meikever. Een aantal nachtvlinders werden gevangen en in petri-schaaltjes gedaan, zodat de bezoekers deze van nabij konden bekijken en wij daarbij uitleg konden geven.

 

Er waren ongeveer 130 personen, vooral ouders met kinderen, die deel namen aan de avond. Prachtig om te zien hoe kinderen en ook de ouders met verbazing kijken naar deze “motten”. Eigenlijk hebben zij geen flauw idee hoe deze beestjes leven. Een mooie kans om iets over deze geheimzinnige wereld te vertellen. En voor ons een mooie gelegenheid om een idee te krijgen welke nachtvlinders er zoal in dit gebied leven. Overigens zijn nachtvlinders niet alleen talrijker dan dagvlinders maar ook hun grootte, vorm en kleurvariatie is veel meer divers.

Zie: Lijst met Waarnemingen

Aanvullingen van Arjan Timmer: 
Bosbessnuituil, Groene zilveruil, Naaldboomspanner, Parelmoermot, Egelskopmot.

Dus voor wie ook eens kennis wil maken met deze geheime wereld, de volgende nachtvlinderavonden zijn op 29 juli bij de Gerrithoeve en op 26 augustus tijdens de NationaleNachtvlinderNacht op het parkeerterrein Heiloop/Kampina.

Tekst: Rinie Roosen
Foto's: Arjan Timmer