Avond-excursie Kampina
14 juli 2017

WulpWulp
Met een kleine groepje gaan we een kijkje nemen op de Kampina vanaf parkeerplaats aan de Roond. We worden begroet door een winterkoninkje wat uit volle borst zingt, ook de goudhaantjes doen hun best maar zijn wat moeilijker te horen met hun zachte piepjes.


Tijdens de wandeling door een bos maken we af en toe even een stop; Wat horen we? Wat zien we daar? Wat was dat nou? We zien langs het pad regelmatig grote bergen, het werk van mieren die enorme mierenhopen maken. Als we bij een klein veldje stoppen zien we een grauwe vliegenvanger jagen, super mooi om te zien! TELLIJST


Met snelle bewegingen vliegt hij door de lucht op zoek naar voedsel, even gaat hij zitten in een boom en dan vliegt hij de bossen in. We horen ondertussen de zanglijster, de grote bonte en groene specht roepen, ook de goudvink laat zich horen. Een stukje verder zien we 2 goudvinken, ze laten zich even bekijken en vliegen dan ook de bossen weer in. Bij één van de vennen aangekomen zien we heel veel zwaluwen vliegen.

Voornamelijk nog gierzwaluwen wat hoger in de lucht maar als we verder lopen naar de volgende vennen zien we ook veel boerenzwaluwen, huiszwaluwen en als we goed kijken ook nog oeverzwaluwen.
Wat een mooi gezicht! Er vliegen ook een aantal visdiefjes rond die met grote regelmaat naar beneden duiken om een lekker visje te proberen te pakken.

We zien ook dat er visdiefjes zijn die een blauwe reiger proberen weg te jagen, als ze boven de reiger hangen storten ze zich naar beneden waarop de reiger zich helemaal lang maakt en zich niet laat weg jagen. Tie tie wat kwam daar nu voorbij? Het was zeker weten “de blauwe flits”, de ijsvogel dus.Naarmate het later word, word het steeds stiller.
Maar dan horen we de zwaluwen alarmeren, wat is er aan de hand? Een boomvalk vliegt over de vennen heen en zorgt voor opschudding. De zanglijster laat nog van zich horen, ook roept een wulp eenmaal en boven het water is het nog druk. Zwaluwen vliegen rond en de visdiefjes lijken ook op insecten aan het jagen te zijn.

Dan is het echt tijd om terug te gaan naar de auto, een aantal komen wat later terug op de parkeerplaats doordat ze nog hebben staan luisteren naar een sprinkhaanzanger. Een mooie afsluiting van deze excursie.

Tekst en foto’s: Marie Jose Verbeeten