Slootjesdag

Op zondag 11 juni hadden we de 2e editie van de IVN Slootjesdag. Voor Natureluurs kwam deze dagactiviteit in plaats van de grote zomersurprise. Naast Natureluurs bezochten ook veel andere kinderen en hun (groot)ouders, de poel van Brabants Landschap op Landgoed Nemelaer. In de ochtend waren er allerlei activiteiten rond de poel. We hebben waterbeestjes geschept, een eigen waterfilter gemaakt, je kon je eigen kikker kleuren en in elkaar knutselen, er was een waterspel en sommige kinderen hebben een klein vlotje gemaakt van gras en riet. Kortom een heleboel waterplezier!

Spelen en ontdekken maakt hongerig dus rond half 1 gingen we op pad naar Pannenkoekenhuis Belveren voor een heerlijke (IVN)pannenkoek en wat te drinken.

Na de lunch op pad met buitenbaas Robin via de app Vossenstreken van Brabants Landschap. We moesten onderweg allerlei opdrachten doen die allemaal iets met Glibberdieren te maken hadden. Aan het eind van de dag was iedereen een Slootjesexpert, er was voor iedereen een goodie-bag met een button, zoekkaart, water-doe-boekje, en nog veel meer leuks! Iedereen die meegeholpen heeft hartelijk bedankt en we hopen veel Natureluurs weer te zien na de zomervakantie, geniet ervan en tot in augustus bij de volgende activiteit.

Klik op de link voor meer foto’s: https://goo.gl/photos/BAndh8TWJArxKpxc8

IMG 20170611 101744 Small   IMG 20170611 110341 Small   IMG 20170611 131413 Small

Planten safari

 

Op deze prachtige zondagochtend op 28 mei zijn de Natureluurs te gast in het bakhuisje van Natuurmonumenten bij Groot Speyk. We gaan hier eetbare planten zoeken in de natuur en er dan een paar blaadjes van plukken, waar we een heerlijke groentesoep van maken. Ook nemen we onderweg wat mooie pluimen en grassen en een paar bloempjes mee om een hoofdtooi van te maken. Ook het speelbos was heel erg interessant. Hier werden we ondersteund door twee mensen van de plantenwerkgroep van het IVN. Dit waren Fien en Frans die alle planten kenden die we onderweg zagen. Na een klein uurtje verzamelen van planten zoals smeerwortel kleefkruid en ook de brandnetel [met handschoenen] en nog vele andere planten waren we terug bij het bakhuisje. Daar hebben we de planten gewassen en in kleine stukjes geknipt om ze daarna in de inmiddels kokende soepketel te gooien. Nu eerst een spelletje op het gras om de benen wat los te rennen en met stokken sjouwen. Daarna ging een groep een hoofdtooi maken en de andere met de microscopen de natuur van erg dichtbij bekijken. De laatst 10 minuten hebben we bijna allemaal een lekkere kop groentesoep genuttigd zelfs de [groot]ouders hebben er van genoten want er was voor iedereen genoeg.

Klik voor foto’s op de volgende link: zie de foto's

P5280047 Small   P5280035 Small   P5280057 Small

Blije bijen en vrolijke vogels festival

Zondag 23 april zijn we met Natureluurs op bezoek geweest bij stadsimker Marcel Horck. Hij organiseerde een bijenfestival bij zijn bijenhal op het terrein van Elho aan de atlasstraat in Tilburg. Speciaal voor ons had Marcel imker Gerard de Vriend uitgenodigd. Gerard heeft ons  van alles  vertelt en laten zien over honingbijen. Ook mochten we speciale imkerpakken aan .  Zo konden we dicht bij de bijenkas staan die Gerard voor ons open maakte.  Daardoor konden we al die hardwerkende bijen goed van dichtbij bekijken.  Er zat ook al veel honing in de kas en wij hebben van de verse honing mogen proeven. Dat was erg lekker.  Daarna zijn we op zoek gegaan naar alle bloemen die je op het terrein kan vinden. Onder een  vergrootglas of microscoop zie je de mooiste dingen die je anders niet ziet.  Zo lijkt een stekeltje van een brandnetel wel doorzichtig en zat het blad vol glinstertjes.  We hebben ook nog bijenhotels gemaakt. En daar hebben we de hele dag nog volop hulp bij gekregen van andere kinderen die het festival bezochten en een kijkje kwamen nemen bij onze kraam. Dus de solitaire bijen in de omgeving van Oisterwijk en Tilburg hebben er weer  veel  mogelijkheden bij om hun eitjes  in te leggen. En zo zorgen  we  er samen voor  dat de bijen en bloemen blijven bestaan.

Klik op de volgende link voor meer foto's: https://goo.gl/photos/LvNSiH2ajosCvkd5A

P4230222 Small  P4230234 Small   IMG 20170423 WA0003 resized IMG 20170423 WA0004 resized

Lammetjes ochtend

 

Afgelopen zondag 26 maart waren we met 36 kinderen te gast bij schaapsherder Bart van Ekkendonk in Biezenmortel.

Na een korte en heel duidelijke uitleg over zijn bedrijf en het nut van zijn schapen bij het in stand houden van de Drunense Duinen, mochten de kinderen de schaapskooien in om de dieren eten te geven en te aaien. Vooral de lammetjes waren natuurlijk erg populair. En er was gelukkig keuze genoeg, want er waren de afgelopen weken maar liefst 600 lammetjes geboren!

Daarna gingen we naar buiten om wat te drinken met wat lekkers erbij en net op dat moment begon de zon te schijnen. De timing had niet beter gekund.

Tot slot gingen we naar de Drunense Duinen, waar we natuuropdrachten deden. 5 opdrachten en een quiz lagen er daar op de kinderen te wachten, maar het grootste deel daarvan bleef onaangeroerd: wat wil je ook anders als je 36 lammetjes los laat in de Duinen precies als de eerste lentezon zich laat zien?

Kortom, het kon niet beter, vooral dankzij de gastvrije ontvangst door de schaapsherder. Bedankt, Bart!

 

Zie voor foto's de link: https://goo.gl/photos/Hcx4szEaSx4ycTKG9

P3260122 Small  IMG 20170326 101726 Small   P3260124 Small

Camouflage; Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

 In de zaal van Morgenrood stonden, op de tafels, spullen klaar om camouflagemaskers te maken. Maar voordat we dat gingen doen kregen de kinderen een PowerPoint met foto’s van dieren die opgingen in hun omgeving; o.a. uilen, spinnen, een sprinkhaan en natuurlijk de meester in het camoufleren: de kameleon.

Iedereen deed mee met het zoeken naar waar het dier zich bevond en veel kinderen wisten te vertellen waarom dieren zich camoufleren.

Na de presentatie gingen we naar het bos achter Morgenrood en mochten de kinderen een plek uitzoeken waar ze zich later wilden verbergen. Ze mochten ook materiaal verzamelen voor de maskers die ze gingen maken.
Daarna ging iedereen aan de slag.

Aan het eind van de ochtend verborgen de kinderen zich, met camouflagekleren aan en hun masker op, in het bos en werden er foto's gemaakt om te zien of de camouflage goed gelukt was. Kijk maar eens naar de foto's, zijn ze goed gelukt?

P2190037   

Klik hier: https://goo.gl/photos/zqpDPSd9oKJ8Ny9t8 voor meer foto's.