Wilde planten als groente en als geneeskruid (afgelast ivm corona!)

Categorie
Lezingen
Datum
donderdag 19 maart 2020 20:00
Locatie
De Voorhof in Oisterwijk, Kerkstraat 64

Wilde planten als groente en als geneeskruid

Deze lezing is afgelast ivm het Coronavirus

IVN Oisterwijk organiseert een lezing met een beamerpresentatie over “Wilde planten als groente en geneeskruid”; op donderdagavond 19 maart  2020 om 20.00 uur in De Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. De lezing met presentatie wordt verzorgd door de voorzitter van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Ido Cranen. 

HopveldEen aantal ouderen kunnen zich het nog herinneren: de Schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur in de omgeving van Sint-Michielsgestel heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Cranen gaat over veel: een soep met Zevenblad, salade met Kraailook, kloven en Smeerwortel, jeuk en Viooltjes, zenuwpijn en St. Janskruid …. en nog veel meer. In de lezing wordt ingegaan waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas kan komen, zelfs als ze giftig zijn.

Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. Dat groeit prima zonder gif en kunstmest. In Heerlijck Hopveld, de tuinen van VELT-Gemert, hebben zij er dertig jaar ervaring mee die men graag wil delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen. 

 
 

Powered by iCagenda