Excursie Standdaarbuiten                                         door: Hannie Nilsen

StanDB

Hoewel gierzwaluwen nauwelijks drie maanden in Nederland verblijven, zijn de vrijwilligers van de werkgroep het hele jaar door actief. In de zomer inventariseren ze broedruimtes en worden waarnemingen via camera’s nauwgezet geregistreerd. De rest van het jaar zijn we druk met allerlei andere activiteiten. Er wordt hard gewerkt bij de zwaluwtoren, kasten worden na het broedseizoen geïnspecteerd, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd en gegevens worden verwerkt. En dit jaar zijn versleten kasten vervangen door nieuwe, duurzame modellen. Voldoende redenen om al die vrijwilligers 1x per jaar in de watten te leggen.

Dit jaar gingen we daarvoor naar de gierzwaluwmolen in Standdaarbuiten. Enkele jaren terug bevond zich hier een van de grootste, of misschien wel de allergrootste, gierzwaluwkolonie aan één huis. Ruim 30 koppeltjes zaten hier onder de pannen en in de kasten. Nadat de molenromp was opgeknapt en tevens was voorzien van gierzwaluwkasten hebben de gierzwaluwen zich wat meer over beide plaatsen verspreid maar de locatie is er niet minder om.

Na een warm welkom met koffie en heerlijke zelfgemaakte soezen (onze vrijwilligers hebben vele talenten) vertelde Mirjam met behulp van een PowerPointpresentatie iets over de geschiedenis van Standdaarbuiten en over de restauratie van de molen die nu een functie heeft als gierzwaluwhotel met 16 inwonende koppeltjes.
Na een kijkje in de molen werden de stoelen en tafels naar de tuin verplaatst waar we onze picknick mochten houden. Een soepje, lekkere hapjes, een drankje erbij…… en dat alles terwijl de gierzwaluwen af en aan vlogen. Soms rakelings over ons hoofd, soms ineens onverwachts opduikend vanuit een blinde hoek. Sommige verdwenen onder de pannen maar de meeste geven tegenwoordig de voorkeur aan een gierzwaluwkast. Meer ruimte, minder warm? Wie zal het zeggen?
Af en toe lieten ook de jonkies zich mooi in de invliegopening zien, dat is in ieder geval een voordeel van broeden in een kast. Al zal de vogel zijn keuze niet laten afhangen van wat wij als gierzwaluwliefhebber leuk vinden.
Onder het genot van een kopje koffie met ook nog een heerlijke dadeltaart werd het langzamerhand donker en daarmee tijd om huiswaarts te gaan. Mede dankzij de gastvrijheid van Mirjam en Antoon Koenraadt hadden we een zeer geslaagde, gezellige excursie die goed liet zien wat een bijzondere vogel die gierzwaluw is.

Foto's: Kees Goverde