Grijs, groen en gelukkig

logo MJH
In 2018 is IVN Oisterwijk gestart met een nieuwe werkgroep: ‘Grijs, groen en gelukkig’. Met dit nieuwe IVN-project willen we ouderen de positieve effecten van de natuur laten ervaren.

Zeer uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat verblijf in een ‘groene’ omgeving gunstig kan zijn voor gezondheid en welbevinden. Zelfs uitzicht op een stadspark heeft al een positieve invloed op het algemeen welbevinden.
Dit geldt natuurlijk ook voor ouderen. De natuur activeert mensen, geeft rust en draagt bij aan het welzijn van deze doelgroep. Een mooie, groene omgeving bevordert ontmoeting en groene activiteiten kunnen eenzaamheid doorbreken.

In 2015 werd IVN door de Nationale Postcode Loterij in de gelegenheid gesteld om te starten met het programma Grijs, Groen & Gelukkig. Een meerjarig programma gericht op vergroening van de ouderenzorg. Van 2015 tot 2019 heeft IVN Grijs, Groen & Gelukkig ontwikkeld en zich ingezet om honderd zorgcentra te vergroenen en tienduizend ouderen een gelukkige oude dag te bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren.

Als IVN Oisterwijk willen we graag ons steentje hieraan bijdragen en in december 2018 zijn we van start gegaan met onze eerste activiteit. Daar ging een jaar van voorbereiding aan vooraf.
Na enkele bijeenkomsten binnen het IVN werd het al snel duidelijk dat we voor dit project extra expertise nodig hadden. Daarom zijn bij deze werkgroep ook mensen van buiten het IVN betrokken. Vervolgens was het belangrijk om goed te weten wat we wilden, wie onze doelgroep zou zijn en hoe we die zouden kunnen bereiken.

Bij de activiteiten van de werkgroep richten we ons op de oudere, zelfstandig wonende inwoners van Oisterwijk omdat deze groep door allerlei omstandigheden vaak minder makkelijk de natuur in gaat. Men is minder mobiel, men durft niet zo goed alleen te gaan of men heeft geen geschikt vervoer.
Om in contact te komen met deze doelgroep hebben we de samenwerking gezocht met ‘Stichting Met je hart Oisterwijk’ en de contacten met de deelnemers lopen via deze stichting.

In december 2018 vond onze eerste activiteit plaats op een locatie midden in het groen, namelijk Groot Speijck. Hier hebben we het groen letterlijk binnen gehaald om vervolgens met deze materialen aan de slag te gaan om een mooi kerststukje te maken.
Zowel de deelnemers als wijzelf hadden een heerlijke middag en na afloop ging iedereen naar huis met een mooi, sfeervol stukje groen. Een zeer geslaagd begin van dit nieuwe project.

Ook in januari hebben we voor een binnen-activiteit gekozen. Met een aantal ouderen hebben we verschillende vormen van vogelvoer gemaakt. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werden met groot enthousiasme pindaslingers geregen en pindamannetjes gemaakt.

Ook in de komende maanden staan er al leuke groenactiviteiten op het programma. Welke dat zijn, verklappen we nog niet. Wel zullen we in ieder geval voor een gevarieerd programma zorgen zodat we de komende tijd ‘voor elk wat wils in het groen’ aan kunnen bieden.