Insect van de maand: oktober 2017
door: Rinie Roosen

Groot koolwitje (Pieris brassicae)

i52.GrootKoolRinie


De maand oktober lijkt niet een voor de hand liggende periode om naar vlinders of rupsen te kijken. Maar dat is zeker niet het geval. Er zijn nog behoorlijk wat vlinders, libellen etc. die nog vliegen in deze periode. En er zijn zeker nog rupsen actief die nog volop eten zolang het weer het toe laat.

Zo heb ik eind vorig jaar enkele rupsen van het groot koolwitje gevolgd. Ik had deze ontdekt op een koolplant bij een kennis in de tuin. Deze plant heb ik thuis opnieuw in de tuin gezet en dagelijks de ontwikkelingen gevolgd. Ook toen het ’s-nachts al flink vroor ging de rups de volgende dag vrolijk verder met het verorberen van de koolplant. De laatste foto die ik maakte van de rups was op 9 november 2016. Daarna is deze verdwenen.

 

De rups heeft zeker een rustig plekje opgezocht om zich te verpoppen en op die manier de winter door te brengen. Het groot koolwitje kan bij gunstige omstandigheden wel drie generaties voortbrengen in één jaar. Zij zijn waar te nemen van medio april tot eind oktober.

De rups is opvallend bont van kleur, groengeel met zwarte puntjes en met een gele ruglijn. De rups van het klein koolwitje is egaal groen met een dunne gele rugstreep. Een duidelijk onderscheid dus. Je kunt het onderscheid van beide rupsen ook herkennen aan de vraatsporen. De rups van het groot koolwitje eet de buitenste bladeren van kool, het klein koolwitje eet voornamelijk de binnenste bladeren van kool en richt daarmee meer schade aan voor de plant.

Dit jaar heb ik het geluk om de rups van beide vlinders tegelijk op de plant te hebben. Ik wil dan ook iedereen aanraden om volgend jaar ook een koolplant in de tuin te zetten en de ontwikkeling van moeder natuur van dichtbij te volgen.

 

Geraadpleegde literatuur: Heiko Bellmann: Vlinders, rupsen en waardplanten 

Foto's: Rinie Roosen