Insect van de maand: dec. 2017 / jan. 2018
door: Willem Corstiaans
                       

Alle insecten

i54. InsectWillem
Insecten zijn nodig, voor mens en dier. Inderdaad ze kunnen lastig zijn, ziektes overbrengen, oogsten totaal vernietigen. Maar wat ze ook kunnen is honing maken en onze voeding bestuiven. Het is de grootste groep van dieren, ze moeten wel met zo velen zijn ze hebben immers veel predatoren, vogels, egels, vissen, enz enz enz enz enz.

Sinds kort eten zelfs mensen insecten. Insecten waar zijn ze gebleven, 30 jaar geleden zag je nog volop insecten, na een ritje met de auto op de voorruit geplet. De tijd dat bij mijn oma in de keuken boven de tafel volop vliegen aan dat plakkerig  spiraalband aan het vechten waren voor hun leven is niet meer van deze tijd.

 

Horren, heb ze de laatste 10 jaar niet nodig gehad. Dierenambulance, zeehondencrèche , egelopvangcentrum, vogelopvangcentrum, dierentuinen, dierenasiels, volop,  maar waar het allemaal om draait zijn toch de insecten, waar blijven dan die insecten opvangcentra. 1 Zwaluw eet per dag zo’n 50.000 vliegen, muggen en andere insecten. Ik telde deze zomer zo’n 45 zwaluwen boven het Kolkven = 2250000 insecten. Toch helemaal niet zo gek dat, of zwaluwen nemen in aantal af, of gaan elders voedsel zoeken, waarschijnlijk het eerste.
Zo kan ik nog wel even door gaan.

Is dit tekort aan insecten terug te draaien ??

Het helemaal terug draaien zal niet lukken ben ik bang, maar we kunnen de insecten die er nu nog zijn wel helpen, en dan maar hopen dat ze in aantal toe nemen. Nou daar gaat hij dan, een opvang centra voor insecten in de vorm van een bloemenweide, geen oplossing, maar wel een goed hulpmiddel. Educatie, te beginnen op basisscholen, maar uitbreiden naar voortgezet onderwijs. Zelf kunnen we onze tuintjes aanpassen aan de insecten, dus stenen eruit en bloemen erin.

De insectenwerkgroep IVN Oisterwijk kan hier ook een bijdrage aan leveren!
Iemand ideeën???, het is echt nodig voor mens en dier.

 

Foto: Willem Corstiaans