Insect van de maand: maart 2018
door: Helen de Boo

Koninginnepage Papilio machaon

i56.KoninginHelen


De koninginnepage is een vlinder die uitnodigt om meer over vlinders te weten te komen: het is een van de meest opvallende vlindersoorten die in Nederland voorkomt, met zijn mooie kleuren en, voor een vlinder, enorme grootte.

De koninginnepage hoort tot de soort: Pages, oftewel Papilionidae. Voluit is haar naam: Papilio machaon. De meeste pages zijn dagvlinders, aan de achtervleugels hebben zij allen slippen, ook wel staarten genaamd, waardoor zij er extra sierlijk uitzien. De bovenzijde van de vleugel is bij een koninginnepage  geel met zwarte tekeningen, een rode oogvlek in beide hoeken van de achtervleugel en een zwarte band bestoven met blauw aan de rand van de achtervleugels. De vlinder wordt als imago 64 tot 100 mm lang!

 

Enkele jaren geleden deed een koninginnepage zich tegoed aan de nectar van mijn vlinderstruik: om je suf te fotograferen! Vlinderstruiken zijn kennelijk ook in trek bij deze soort, waarvan bekend is dat zij het meest leeft op allerlei schermbloemigen als peen, pastinaak, peterselie en dille. (De vlinderstruik behoort bij de helmkruidfamilie.)

De koninginnepage vliegt van half april tot eind mei en de tweede generatie in augustus en september. Mannetjes en vrouwtjes vliegen extra hoog om elkaar te kunnen vinden, wanneer de paartijd is aangebroken. In het Engels heet dat "hill - topping", naar 'hill', wat heuvel betekent. Bij ons zijn er nauwelijks heuvels, maar ook een rivierdijk, of een afgedekte vuilnisbelt zijn verhogingen waar ze elkaar opzoeken. De koninginnepage zet daarna haar eitjes af op hun waardplanten, de schermbloemigen. Niet alleen in de berm, waar wilde peen en pastinaak groeit, maar ook in volkstuintjes voelen ze zich thuis!

De groene eitjes veranderen in een groenige rups met zwart/oranje strepen. Als de rups zich bedreigt voelt kan hij op zijn kop twee oranje 'hoorntjes' uitstulpen waarmee hij een onaangename geur verspreidt. Dit afweerorgaan noemt men het osmaterium. (klik op foto's hierboven).

De pop kan overwinteren in de kruidlaag, om in de lente te verpoppen tot een nieuw imago. En dan kan die prachtige vlinder zich opnieuw aan ons openbaren, zelfs aan huis!

Foto's Helen de Boo.