Insect van de maand: april 2018
door: Anny Roosen

Grote voorjaarsspanner Agriopis marginaria

i57.GroteVoorjaarsAnnyR
Eind maart zat er ’s-Avonds een nachtvlinder op het keukenraam. De volgende morgen zat dezelfde vlinder op de stoep. Op dat moment was er gelegenheid om een foto te maken. Dat maakte het terugzoeken een stuk gemakkelijker.

Het bleek te gaan om de Grote voorjaarsspanner, met de wetenschappelijke naam Agriopis marginaria. Zoals bij meer nachtvlinders is er een opmerkelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Waar het mannetje mooie bruinachtige voorvleugels heeft die nogal variabel van kleur zijn, daar is het vrouwtje vleugelloos. Zij heeft wel duidelijk stompjes met donker dwarslijnen variërend van bruinwit tot donkerbruin.

 In zijn algemeenheid is een kenmerkend verschil bij nachtvlinders dat het mannetje duidelijk herkenbare “antennes”  heeft die eruit zien als kleine veertjes. Een vrouwtje heeft meestal smallere en kleinere antennes. Het vrouwtje is niet in staat om vliegend een mannetje te ontmoeten. Zij is vaak aan een boomstam gekluisterd. Daarom geeft zij een geur af die als lokstof voor een mannetje dient. Een mannetje kan met zijn antenne de geur van het vrouwtje op grote afstand ruiken. Op die manier kan hij haar opsporen en met haar paren. 

Dus wanneer zo’n nachtvlinder bij een lamp of op een muur rust, kun je vaak al meteen zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Kijk ’s-Morgens maar eens in de buurt van je buitenlamp, grote kans dat zo’n vlinder nog in de buurt zit. De Grote voorjaarsspanner kun je aantreffen van begin februari tot eind april. Verder leeft hij als rups op loofbomen, waarna hij verpopt en in de grond het voorjaar afwacht.

 

Leadfoto: Anny Roosen
Fotogallery: Kees Boom