Insect van de maand: juli/augustus
door: Frans Boom

Viervlek Libellula quadrimaculata

i80.Viervl.FrBDe viervlek is een echte libel uit de familie van de Korenbouten (Libellulidae). De viervlek is zowel in Nederland als België vrij algemeen. De soort komt in grote delen van Europa voor, behalve in het zuiden van Italië, Griekenland, IJsland en het Noorden van Noorwegen. Daarnaast komt hij ook in Noord-Amerika voor.
                                                                                       
Uiterlijke kenmerken
De viervlek is een middelgrote libel met een vrij breed achterlijf dat taps toeloopt en in een punt eindigt. Mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar getekend, maar onderscheiden zich in de achterlijfaanhangsels. De achtervleugels hebben een donkere vlek in de basis; de aders in de donkere vlekken zijn opvallend geel.

Insect van de maand: juni 2020
door: Rinie Roosen

Dennenpijlstaart Shinx pinastri

i79.DennenpijlRinie

In al zijn eenvoud, een juweeltje van een nachtvlinder. Overdag zul je die niet zien, tenzij je geluk hebt en hem op een boomstam ziet zitten. Maar hij is goed gecamoufleerd. Wanneer je hem wilt zien, heb je ’s nachts na twaalven de meeste kans. Hij gaat dan op zoek naar bloemen die bloeien, en drinkt van de nectar. Kamperfoelie is daar een voorbeeld van. De vliegperiode is vanaf mei tot september.


De vlinder legt haar eitjes bij voorkeur op grove den, maar op andere naaldbomen komt ook wel voor. Na een week komt het eitje uit en begint de rups de dennennaalden te eten. De rups kun je aantreffen van juli tot oktober. Wanneer de rups volgroeid is zoekt zij een plekje in de strooisel laag en verpopt.

Insect van de maand: mei 2020 
door: Annie Goverde

Scheefbloemwitje Pieris mannii

i78.Scheefbl.AnnieEen succesvolle nieuwkomer.

Toen ik vorig jaar zomer deze foto maakte in de achtertuin dacht ik aanvankelijk een klein koolwitje gefotografeerd te hebben. Maar al snel bleek dat het om een Scheefbloemwitje ging. Dat was een verrassing omdat ik eigenlijk niet verwachtte een nieuwe vlindersoort in mijn eigen achtertuin te zullen aantreffen!

Het scheefbloemwitje is aan een spectaculaire uitbreiding bezig. In 2008 was de soort net aan de noordkant van de Alpen aanwezig, maar breidde zich daarna sterk uit. Jaarlijks schoof het verspreidingsgebied zo’n honderd kilometer noordwaarts.

Insect van de maand: april 2020
door: Ton Willems

Mierenleeuwen Myrmeleontidae

i77.MierenleeuwTonW

Mierenleeuwen zijn bijzondere insecten en hebben mij vroeger al heel erg geïnteresseerd tijdens wandelingen in de Loonse en Drunense duinen. Met name het grote verschil van het insect tussen het larvale en het volwassen stadium. Deze gedaantewisseling heet een volledige metamorfose. Dat wil zeggen dat uit een ei een larve komt welke niet op het volwassen insect lijkt en vaak ook nog ander voedsel tot zich neemt.

Mierenleeuwen behoren tot de Netvleugeligen (Neuroptera). In Europa zijn er zo’n 40 verschillende soorten vooral rond de Middellandse zee. In Nederland kennen we slechts twee soorten, de Euroleon nostras ( gewone of gevlekte mierenleeuw ) en de Myrmeleon formicarius ( zwartkopmierenleeuw ).  De mierenleeuwen zijn zowel in het larvale als volwassen stadium carnivoor. Sommige mierenleeuwen eten als imago ook wel nectar en stuifmeel.

Insect van de maand: maart 2020 
door: Anny Roosen

Aspergehaantje Crioceris Asparagi

i76.AspergeHaanAnny

Deze kever behoord tot de orde Coleoptera: familie Chrysomelidae.
Hij wordt soms ook wel (blauwe) aspergekever genoemd. Is opvallend bont gekleurd en is als volwassen kever en als larve schadelijk op asperge. De asperge krijgt bladverlies en de toppen verdorren .

Uiterlijke kenmerken:
De kever is ongeveer 7 mm. lang heeft een zwarte kop met blauwe voelsprieten en een rood halsschild. Zwartblauwe metaalachtige glanzende dekschilden met een rode rand en drie paar gelige vlekken en zwarte poten.