Insect van de maand: oktober 2019
door: Peer Busink

Het Waaiertje

i72.WaaierHoe ingewikkeld en verbazingwekkend kan het lopen in het insectenwereldje.
Laatst was ik in de Moerputten, het bekende areaal van het Pimpernelblauwtje.
Dat een insect, zoals het Pimpernelblauwtje, voor zijn voortbestaan afhankelijk is van één plantensoort en tegelijkertijd van één volkomen ander diersoort, is wonderbaarlijk, want zonder die twee totaal verschillende organismen, is er voor het Pimpernelblauwtje geen toekomst.

Maar het kan nog ingewikkelder in de insectenwereld.

Naast het prooi zijn voor één of ander dier, is het bekend dat elke insectensoort in hun leven ook te maken kan krijgen met één of meerdere parasieten. Voor een insect moet het elke keer weer een hachelijk avontuur zijn, om zijn of haar levenstaak op aarde te kunnen vervullen.
Wilde bijen is een groep onder de insecten die meer mijn interesse heeft. Deze groep wordt ook belaagd door list, bedrog en meedogenloosheid van menige parasiet.
Eentje ervan wil ik onder uw aandacht brengen. Lees en huiver.

Insect van de maand: september 2019
door: Frans Boom

Oranjetipje Anthocaris cardamines

i71.TipjeFransBElk voorjaar is het weer een feest om de Dagvlinders te kunnen en mogen tellen.
Ook sommige van onze medetellers hoor ik regelmatig zeggen, goh ik wou dat het alweer zover was.

Maar ja officieel beginnen we pas 1 april van elk jaar tot 30 september maar we mogen tegenwoordig ook al eerder en eventueel langer doortellen, dit heeft met het klimaat te maken en is ook al aan ons tellers doorgegeven door de Vlinderstichting uit Wageningen. Halverwege maart zie je in het land de eerste Citroentjes, Kleine vos, Dagpauwogen, Atalanta’s en Gehakkelde aurelia’s vliegen, allemaal vlinders die als vlinder de winter doorgaan, dit komt doordat ze hun levenssappen kunnen omzetten in een soort van antivries en daarmee gemakkelijk  min 16 graden aankunnen.

Insect van de maand: juli/aug. 2019
door: Elly Aarts

Koningspage Iphiclides podalirius

i70.KoningspageElly

In de natuur in Nederland had ik de Koningspage nog niet eerder gezien. Maar tijdens onze vakantie in de Provence zagen wij meerdere Koningspages, een lust voor het oog. Door zijn zeilende manier van vliegen valt hij erg op.
Daarom mag de Franse naam niet ontbreken; le Flambé (de gevlamde)

De Koningspage is een vlinder uit de familie Grote Pages (Papilionidae), een dagvlinder.

Voorkomen:
De koningspage komt voor in Zuid- en Midden-Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten en Azië (tot China) in warme tot zeer warme gebieden. Het zwaartepunt in Europa ligt rond de Middellandse zee.
De koningspage is een zwerver die, sinds de 18 de eeuw, ongeveer 50 keer in Nederland is waargenomen.

Insect van de maand: juni 2019
door: Arjan Timmer

Schildpadtorretje Cassida spec.

i69.SchildpaArjanHet mooie van fotografie is dat je beestjes kan vastleggen en thuis nog eens goed bestuderen. Want de eerste keer dat ik dit beestje vastlegde had ik toch wel even een groot vraagteken ten aanzien van wat ik nu had gezien.

Het blijken de larven te zijn van een schildpadtorretje, die in de verste verte niet lijkt op het volwassen imago.

Het kevertje heeft, zoals de naam het al zegt, een schild zoals een schildpad met geen enkele uitsteeksels en de pootjes opgeborgen (alleen als hij aan de wandel gaat komen de pootjes tevoorschijn). De larve daarentegen heeft rondom allerlei uitsteeksels.

Insect van de maand: mei 2019
door: Ton Willems

Waterschorpioen Nepa cinerea

i68.WaterschorpioenTonW

De Waterschorpioen voorheen Nepa rubra genoemd behoort tot de waterwantsen.
De waterschorpioen komt bijna in geheel Europa voor, behalve in het noorden van de Scandinavische landen en het noorden van het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland is de waterschorpioen een algemene soort die voorkomt in verschillende wateren zoals vennen en sloten en andere, liefst stilstaande heldere wateren. Belangrijke kenmerken van deze wants zijn de tot vangarmen gevormde voorpoten en de adembuis. De waterschorpioen is een geduchte rover, een echte carnivoor, maar is een slechte zwemmer die stromend water vermijdt. Ondanks dat de vleugels goed ontwikkeld zijn is het vermogen om te vliegen zeer slecht. Dit komt door de reductie van zijn vliegspieren. Alleen indien het water waarin hij zich bevindt opdroogt, zal hij gaan vliegen.