Insect van de maand: dec. 2019 / jan. 2020
door: Frans Kapteijns

Bladpootwants Leptoglossus occidentalis

i74.BladpootwantsFransKHet is herfst en ja hoor daar is ie weer de bladpootwants. De eerste heeft mijn huis alweer gevonden en gaat hier pogen te overwinteren, want dat doet hij. Bladpootwantsen, ook wel bladpootrandwantsen genoemd, komen van oorsprong voor in Noord-Amerika.

In 1999 ontdekten biologen deze insecten plotseling in Italië. Hoe ze daar terechtgekomen zijn vanuit Noord-Amerika is niet echt duidelijk. Mogelijk via schepen, maar dat is dus niet zeker. Na de vestiging in Italië ging het hard en in een zeer korte tijd kwam men ze overal tegen in Europa. Vanaf 2007 werden ze ook steeds vaker in ons land waargenomen. Je komt ze gedurende het jaar vooral tegen in gebieden waar veel dennenbomen staan, maar ook in parken en tuinen. Vooral de grove den is favoriet en die staan er nog genoeg in Brabant.

Insect van de maand: november 2019
door: Rian Bruurs

Sluipwesp Aphidius colemani

i73.SluipwespRian

Nog nooit heb ik ze in levende lijve gezien. Maar dat ze er zijn dat weet ik zeker. Toen ik nog bij mijn ouders woonde vlogen ze daar rond. Eenmaal ons eigen stekje gekocht, heb ik er 7 jaren op moeten wachten. Hebben de vorige bewoners te veel gif gebruikt? Moesten ze van ver komen? Ik zal het nooit weten. Maar eindelijk waren ze er en zijn ze gebleven.
De sluipwesp Aphidius.


Er zijn verschillende soorten van. Ik beschrijf hieronder de sluipwesp Aphidius colemani.
De ontwikkelingsduur van ei tot adult duurt ongeveer 13 dagen. De paring is meestal binnen een dag nadat de adult uit de mummie is gekomen. Vrouwtjes paren slechts eenmaal, terwijl mannetjes vaker kunnen paren.

Insect van de maand: oktober 2019
door: Peer Busink

Het Waaiertje

i72.WaaierHoe ingewikkeld en verbazingwekkend kan het lopen in het insectenwereldje.
Laatst was ik in de Moerputten, het bekende areaal van het Pimpernelblauwtje.
Dat een insect, zoals het Pimpernelblauwtje, voor zijn voortbestaan afhankelijk is van één plantensoort en tegelijkertijd van één volkomen ander diersoort, is wonderbaarlijk, want zonder die twee totaal verschillende organismen, is er voor het Pimpernelblauwtje geen toekomst.

Maar het kan nog ingewikkelder in de insectenwereld.

Naast het prooi zijn voor één of ander dier, is het bekend dat elke insectensoort in hun leven ook te maken kan krijgen met één of meerdere parasieten. Voor een insect moet het elke keer weer een hachelijk avontuur zijn, om zijn of haar levenstaak op aarde te kunnen vervullen.
Wilde bijen is een groep onder de insecten die meer mijn interesse heeft. Deze groep wordt ook belaagd door list, bedrog en meedogenloosheid van menige parasiet.
Eentje ervan wil ik onder uw aandacht brengen. Lees en huiver.

Insect van de maand: september 2019
door: Frans Boom

Oranjetipje Anthocaris cardamines

i71.TipjeFransBElk voorjaar is het weer een feest om de Dagvlinders te kunnen en mogen tellen.
Ook sommige van onze medetellers hoor ik regelmatig zeggen, goh ik wou dat het alweer zover was.

Maar ja officieel beginnen we pas 1 april van elk jaar tot 30 september maar we mogen tegenwoordig ook al eerder en eventueel langer doortellen, dit heeft met het klimaat te maken en is ook al aan ons tellers doorgegeven door de Vlinderstichting uit Wageningen. Halverwege maart zie je in het land de eerste Citroentjes, Kleine vos, Dagpauwogen, Atalanta’s en Gehakkelde aurelia’s vliegen, allemaal vlinders die als vlinder de winter doorgaan, dit komt doordat ze hun levenssappen kunnen omzetten in een soort van antivries en daarmee gemakkelijk  min 16 graden aankunnen.

Insect van de maand: juli/aug. 2019
door: Elly Aarts

Koningspage Iphiclides podalirius

i70.KoningspageElly

In de natuur in Nederland had ik de Koningspage nog niet eerder gezien. Maar tijdens onze vakantie in de Provence zagen wij meerdere Koningspages, een lust voor het oog. Door zijn zeilende manier van vliegen valt hij erg op.
Daarom mag de Franse naam niet ontbreken; le Flambé (de gevlamde)

De Koningspage is een vlinder uit de familie Grote Pages (Papilionidae), een dagvlinder.

Voorkomen:
De koningspage komt voor in Zuid- en Midden-Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten en Azië (tot China) in warme tot zeer warme gebieden. Het zwaartepunt in Europa ligt rond de Middellandse zee.
De koningspage is een zwerver die, sinds de 18 de eeuw, ongeveer 50 keer in Nederland is waargenomen.