Insect van de maand: maart 2020 
door: Anny Roosen

Aspergehaantje Crioceris Asparagi

i76.AspergeHaanAnny

Deze kever behoord tot de orde Coleoptera: familie Chrysomelidae.
Hij wordt soms ook wel (blauwe) aspergekever genoemd. Is opvallend bont gekleurd en is als volwassen kever en als larve schadelijk op asperge. De asperge krijgt bladverlies en de toppen verdorren .

Uiterlijke kenmerken:
De kever is ongeveer 7 mm. lang heeft een zwarte kop met blauwe voelsprieten en een rood halsschild. Zwartblauwe metaalachtige glanzende dekschilden met een rode rand en drie paar gelige vlekken en zwarte poten.

Insect van de maand: februari 2020
door: Willem Corstiaans

Gaasvliegen Chrysopa

i75.GaasvliegWillem

Gaasvliegen van Nederland en België,

Gaasvliegen, zijn geen echte vliegen, maar zitten in de orde van Netvleugeligen en worden ook wel bruinoogjes of goudoogjes genoemd.
In heel de wereld zijn er zo’n 1200 soorten, in Nederland en België 20 soorten.

Het voedsel van de volwassen Gaasvliegen bestaat uit, nectar, stuifmeel en bladluizen.
Enkele soorten Gaasvliegen worden vaak ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen, cicaden, tripsen, mijten, keverlarven en jonge rupsen in kassen.

Insect van de maand: dec. 2019 / jan. 2020
door: Frans Kapteijns

Bladpootwants Leptoglossus occidentalis

i74.BladpootwantsFransKHet is herfst en ja hoor daar is ie weer de bladpootwants. De eerste heeft mijn huis alweer gevonden en gaat hier pogen te overwinteren, want dat doet hij. Bladpootwantsen, ook wel bladpootrandwantsen genoemd, komen van oorsprong voor in Noord-Amerika.

In 1999 ontdekten biologen deze insecten plotseling in Italië. Hoe ze daar terechtgekomen zijn vanuit Noord-Amerika is niet echt duidelijk. Mogelijk via schepen, maar dat is dus niet zeker. Na de vestiging in Italië ging het hard en in een zeer korte tijd kwam men ze overal tegen in Europa. Vanaf 2007 werden ze ook steeds vaker in ons land waargenomen. Je komt ze gedurende het jaar vooral tegen in gebieden waar veel dennenbomen staan, maar ook in parken en tuinen. Vooral de grove den is favoriet en die staan er nog genoeg in Brabant.

Insect van de maand: november 2019
door: Rian Bruurs

Sluipwesp Aphidius colemani

i73.SluipwespRian

Nog nooit heb ik ze in levende lijve gezien. Maar dat ze er zijn dat weet ik zeker. Toen ik nog bij mijn ouders woonde vlogen ze daar rond. Eenmaal ons eigen stekje gekocht, heb ik er 7 jaren op moeten wachten. Hebben de vorige bewoners te veel gif gebruikt? Moesten ze van ver komen? Ik zal het nooit weten. Maar eindelijk waren ze er en zijn ze gebleven.
De sluipwesp Aphidius.


Er zijn verschillende soorten van. Ik beschrijf hieronder de sluipwesp Aphidius colemani.
De ontwikkelingsduur van ei tot adult duurt ongeveer 13 dagen. De paring is meestal binnen een dag nadat de adult uit de mummie is gekomen. Vrouwtjes paren slechts eenmaal, terwijl mannetjes vaker kunnen paren.

Insect van de maand: oktober 2019
door: Peer Busink

Het Waaiertje

i72.WaaierHoe ingewikkeld en verbazingwekkend kan het lopen in het insectenwereldje.
Laatst was ik in de Moerputten, het bekende areaal van het Pimpernelblauwtje.
Dat een insect, zoals het Pimpernelblauwtje, voor zijn voortbestaan afhankelijk is van één plantensoort en tegelijkertijd van één volkomen ander diersoort, is wonderbaarlijk, want zonder die twee totaal verschillende organismen, is er voor het Pimpernelblauwtje geen toekomst.

Maar het kan nog ingewikkelder in de insectenwereld.

Naast het prooi zijn voor één of ander dier, is het bekend dat elke insectensoort in hun leven ook te maken kan krijgen met één of meerdere parasieten. Voor een insect moet het elke keer weer een hachelijk avontuur zijn, om zijn of haar levenstaak op aarde te kunnen vervullen.
Wilde bijen is een groep onder de insecten die meer mijn interesse heeft. Deze groep wordt ook belaagd door list, bedrog en meedogenloosheid van menige parasiet.
Eentje ervan wil ik onder uw aandacht brengen. Lees en huiver.