Insect van de maand: september 2020
door: Frans Kapteijns

Bergveldwesp Polistes biglumis

i81.veldwespFr.KapteijnsOp 29 juni was ik samen met een vriend aan het wandelen op het Heukeloms ommetje. Die vriend maakte mij attent op een stuk bloemrijk grasland waar nog orchideeën stonden en poelruit. Beide soorten stonden op een wat lastig te bereiken stuk van die weide, maar ik vond het de moeite waard om daar naar toe te gaan.

Ik liep in de richting van waar mijn vriend mij op afstand naar toestuurde toen ik plotseling voor mijn neus een klein nestje zag van een wesp. Op dat nestje zaten wespen, die enorm leken op Franse veldwespen, maar er was verschil en bij nader onderzoek zag ik dat het een nestje was van bergveldwespen. De planten was ik even vergeten, want mijn aandacht was nu in zijn geheel bij deze oprukkende soort in Nederland.

Insect van de maand: juli/augustus
door: Frans Boom

Viervlek Libellula quadrimaculata

i80.Viervl.FrBDe viervlek is een echte libel uit de familie van de Korenbouten (Libellulidae). De viervlek is zowel in Nederland als België vrij algemeen. De soort komt in grote delen van Europa voor, behalve in het zuiden van Italië, Griekenland, IJsland en het Noorden van Noorwegen. Daarnaast komt hij ook in Noord-Amerika voor.
                                                                                       
Uiterlijke kenmerken
De viervlek is een middelgrote libel met een vrij breed achterlijf dat taps toeloopt en in een punt eindigt. Mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar getekend, maar onderscheiden zich in de achterlijfaanhangsels. De achtervleugels hebben een donkere vlek in de basis; de aders in de donkere vlekken zijn opvallend geel.

Insect van de maand: juni 2020
door: Rinie Roosen

Dennenpijlstaart Shinx pinastri

i79.DennenpijlRinie

In al zijn eenvoud, een juweeltje van een nachtvlinder. Overdag zul je die niet zien, tenzij je geluk hebt en hem op een boomstam ziet zitten. Maar hij is goed gecamoufleerd. Wanneer je hem wilt zien, heb je ’s nachts na twaalven de meeste kans. Hij gaat dan op zoek naar bloemen die bloeien, en drinkt van de nectar. Kamperfoelie is daar een voorbeeld van. De vliegperiode is vanaf mei tot september.


De vlinder legt haar eitjes bij voorkeur op grove den, maar op andere naaldbomen komt ook wel voor. Na een week komt het eitje uit en begint de rups de dennennaalden te eten. De rups kun je aantreffen van juli tot oktober. Wanneer de rups volgroeid is zoekt zij een plekje in de strooisel laag en verpopt.

Insect van de maand: mei 2020 
door: Annie Goverde

Scheefbloemwitje Pieris mannii

i78.Scheefbl.AnnieEen succesvolle nieuwkomer.

Toen ik vorig jaar zomer deze foto maakte in de achtertuin dacht ik aanvankelijk een klein koolwitje gefotografeerd te hebben. Maar al snel bleek dat het om een Scheefbloemwitje ging. Dat was een verrassing omdat ik eigenlijk niet verwachtte een nieuwe vlindersoort in mijn eigen achtertuin te zullen aantreffen!

Het scheefbloemwitje is aan een spectaculaire uitbreiding bezig. In 2008 was de soort net aan de noordkant van de Alpen aanwezig, maar breidde zich daarna sterk uit. Jaarlijks schoof het verspreidingsgebied zo’n honderd kilometer noordwaarts.