Insect van de maand: februari 2019
door: Anny Roosen

Spaanse vlag Euplagia quadripuctaria

i65.SpaanseVlagAnnyIn augustus 2017 liep ik met mijn man het Peerkepad. Dat is een LAW-wandelroute die loopt van Peerke Donders in Tilburg naar  het Redemptoristenklooster te Wittem in Limburg.

Toen wij de Maas over waren gestoken en door het landgoed van kasteel Elslo liepen, zag ik aan de overkant van een beekje een opvallende vlinder. Ik had zo’n zelfde nog nooit gezien.

Hij of zij had zwarte vleugels met een blauwgroene waas en geelwitte schuine banden die in V-vorm toeliepen. De achtervleugel was felrood met vier zwarte vlekken.
Het bleek bij nader inzien de Spaanse Vlag.

De vlinder is eigenlijk een nachtvlinder, maar is zowel overdag als ’s-nachts actief. De biotoop waarin hij voorkomt past bij het landgoed, met  i65.1bosranden en licht beboste graslanden waar de zon wel op schijnt. Ook de locatie klopt, want de vlinder komt in Nederland eigenlijk nagenoeg alleen in Limburg voor. De soort vliegt maar in één generatie elk jaar.

In tegenstelling tot andere vlinders kan de Spaanse Vlag wel voedsel opnemen. Daarom wordt hij vaak op bloemen gezien. Eitjes worden afgezet op onder andere framboos of grote brandnetel. Zij kiest daarvoor specifieke soorten, die wij waardplanten noemen. De eitjes worden afgezet aan de onderkant van het blad van kruidachtige planten of houtachtige gewassen.

Het viel niet mee om een foto te maken, maar het is toch gelukt. En dat de Nederlandse naamgeving overeenkomt met de nationale vlag van het betreffende land zal wel geen toeval zijn.

Kijk voor meer foto’s van bijvoorbeeld ook de rups eens op de site van de Vlinderstichting: www.vlinderstichting.nl of van IVN Oisterwijk onder Insectenwerkgroep  Fotoalbums.
En de wandelroute kan ik van harte aan bevelen.

Foto's: Anny Roosen