Insect van de maand: maart 2019
door: Annie Goverde

Doodskopzweefvlieg Myathropa florea

i66.DoodskopvliegAnnieNeem eens de tijd om een vlieg goed te bekijken en ontdek zijn nut en schoonheid! Een vlieg wordt gauw geassocieerd met lastig en je gaat er met de vliegenmepper achteraan. Of als vies, wanneer ze als pootloze wit gelige larve in de zomer in je kliko zitten, de bekende maden.

Maar je kunt een vlieg ook eens met andere ogen proberen te bekijken en dan zie je al gauw hoe mooi en ook interessant ze zijn. Als je goed om je heen kijkt zul je ontdekken dat er veel vliegen zijn waar te nemen. Deze doodskopzweefvlieg zat gewoon in onze achtertuin op de venkel. Ook zijn ze nogeens zeer fotogeniek vind ik.

Deze vlieg behoort b.v tot de zweefvliegen waarvan er nog vele andere soorten zijn. Dat kun je allemaal ontdekken, zien en beleven als je op pad gaat met je camera, bij voorkeur met een macrolens, en een Veldgids over Zweefvliegen.

Zweefvliegen
Ze zijn meesters in mimicry; schapen in wolfskleren. Vaak lijken ze sprekend op hommels, wespen of bijen en niet alle vliegen die zweefgedrag vertonen zijn zweefvliegen en niet alle zweefvliegen zweven. Net als bijen zijn het belangrijke bestuivers, en de larven van ruim één derde van de soorten leeft van bladluizen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat vrouwtjes twee gescheiden ogen hebben, 'mannetjesogen' zitten tegen elkaar. Het voedsel bestaat uit nectar en stuifmeel van diverse bloemsoorten. De larve leeft in het water en leeft voornamelijk van rottend materiaal.

Kenmerken
De doodskopzweefvlieg is een forse brede vlieg met een grijs gele tekening ‘dooskoptekening’ op borststukrug. Achterlijf breed met grote oranje vlekken. Vleugelader 3 met een diepe bocht. De vlieg is soms erg donker en de tekening is dan nauwelijks zichtbaar. In Nederland is hij zeer algemeen. Je komt hem tegen in bos, park en tuin van april tot oktober.
 
Ze zijn zeer divers in uiterlijk en biologie en bovendien een genot om naar te kijken.
Reden te meer om ze te koesteren.

 

Bron:
- Tekst en Foto’s: Annie Goverde
- Zweefvliegen van Nederland en België, André Schulten 2017, Jeugbondsuitgeverij.
- Wikipedia.