Insect van de maand: september 2019
door: Frans Boom

Oranjetipje Anthocaris cardamines

i71.TipjeFransBElk voorjaar is het weer een feest om de Dagvlinders te kunnen en mogen tellen.
Ook sommige van onze medetellers hoor ik regelmatig zeggen, goh ik wou dat het alweer zover was.

Maar ja officieel beginnen we pas 1 april van elk jaar tot 30 september maar we mogen tegenwoordig ook al eerder en eventueel langer doortellen, dit heeft met het klimaat te maken en is ook al aan ons tellers doorgegeven door de Vlinderstichting uit Wageningen. Halverwege maart zie je in het land de eerste Citroentjes, Kleine vos, Dagpauwogen, Atalanta’s en Gehakkelde aurelia’s vliegen, allemaal vlinders die als vlinder de winter doorgaan, dit komt doordat ze hun levenssappen kunnen omzetten in een soort van antivries en daarmee gemakkelijk  min 16 graden aankunnen.

 

En dan zien we opeens het Oranjetipje wat zijn het toch prachtige vlindertjes. Eerst komen de mannetjes uit hun overwinteringscocon gekropen en wachten dan met hun prachtige oranje vleugeltip en craquelé groene buitenvleugels op de vrouwtjes en vliegen net zolang heen en weer tot ze er een hebben gevonden die met hem wil paren. Daarna gaat het vrouwtje aan slag. Op een van hun waardplanten de Pinksterbloem zet ze haar eitjes af vlak onder de bloemknop en meestal een per plant. Ze produceert de eerste vijf dagen 20 tot 38 eitjes per dag dus heeft ze het erg druk. En de eitjes zijn de eerste een of twee dagen wit en worden dan langzaam aan oranje dan komen de rupsjes tevoorschijn die eerst hun eierschaaltje opeten en daarna beginnen met de knopjes van de Pinksterbloemen.


Afhankelijk van de temperatuur groeien de rupsjes harder of langzamer en dat is voor veel rupsen zo. Als de rups volwassen is kruipt hij de berm in alwaar de rups verandert in een pop die daar de gehele winter blijft hangen tenzij hij gevonden en opgegeten wordt.
          
Waardplanten voor het Oranjetipje zijn: Brassicaceae = Kruisbloemigen.
1. Look zonder look.
2. Wilde Judaspenning.
3. Torenkruid.
4. Ruige scheefkelk.
5. Pinksterbloem.
6. Kleine veldkers.
7. Echte of witte waterkers.
8. Echt lepelblad.

Foto's: Frans Boom