Insect van de maand: februari 2020
door: Willem Corstiaans

Gaasvliegen Chrysopa

i75.GaasvliegWillem

Gaasvliegen van Nederland en België,

Gaasvliegen, zijn geen echte vliegen, maar zitten in de orde van Netvleugeligen en worden ook wel bruinoogjes of goudoogjes genoemd.
In heel de wereld zijn er zo’n 1200 soorten, in Nederland en België 20 soorten.

Het voedsel van de volwassen Gaasvliegen bestaat uit, nectar, stuifmeel en bladluizen.
Enkele soorten Gaasvliegen worden vaak ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen, cicaden, tripsen, mijten, keverlarven en jonge rupsen in kassen.


De groene Gaasvlieg die we allemaal wel ‘n keer gezien hebben, heeft jaarlijks 2 tot 3 generaties. Bij mooi weer kunnen ze in 2 maanden tijd wel 1000 eitjes afzetten. De larvale periode duurt ongeveer 2 tot 3 weken, zo’n larve kan in die periode wel 500 bladluizen eten.
De naam Gaasvlieg is af geleid van de vleugeladering die doet denken aan horrengaas.

Ik vind Gaasvliegen erg mooi, het netwerk van de vleugel ziet er prachtig uit, de glimmende bruine of gouden oogjes zijn als pareltjes in de zon.
Voor het op naam brengen kijken we vooral naar de tekening op kop en borststuk, maar zeker naar de adering van de vleugels.
Klik op de foto voor vergroting.


i75.1
De larve van enkele Gaasvliegen zal je niet snel tegen komen, zij zijn kampioen camoufleren. Zijn 1 cm. lange lijfje is een verzamelplek voor b.v. droge uitgezogen huidjes van bladluizen en andere rommel die hij onderweg tegenkomt.
Aan de zijkant van zijn lijfje zitten namelijk uitstekeltjes waarmee hij al zijn spullen bij elkaar kan houden.
Dus als je ergens een wandelend bolletje met imperiaal vol met rommeltjes en lege bladluizenvelletjes tegenkomt, dan is waarschijnlijk niet het eerste wat je denkt, hé een larve van een Gaasvlieg.
De Watergaasvlieg die alleen in ons land, in Brabant en Limburg voorkomt, kan je vinden tussen het mos maar ook onder water.