Insect van de maand: maart 2020 
door: Anny Roosen

Aspergehaantje Crioceris Asparagi

i76.AspergeHaanAnny

Deze kever behoord tot de orde Coleoptera: familie Chrysomelidae.
Hij wordt soms ook wel (blauwe) aspergekever genoemd. Is opvallend bont gekleurd en is als volwassen kever en als larve schadelijk op asperge. De asperge krijgt bladverlies en de toppen verdorren .

Uiterlijke kenmerken:
De kever is ongeveer 7 mm. lang heeft een zwarte kop met blauwe voelsprieten en een rood halsschild. Zwartblauwe metaalachtige glanzende dekschilden met een rode rand en drie paar gelige vlekken en zwarte poten.


De zwarte eieren zijn langgerekt en worden rechtop  op de stengels gelegd.
De larven zijn donkergrijs.  Deze worden maximaal 1 cm. lang en hebben 3 paar korte zwarte poten.

Biologie:
De volwassen kevers komen in april tevoorschijn. De vrouwtjes leggen al snel hun eieren een voor een op de aspergeplanten. Na ongeveer een week komen de larven uit . Als ze na 2 tot 3 weken zijn volgroeid laten ze zich vallen en verpoppen in een kamertje enkele centimeters onder de grond. De tweede generatie verschijnt in juli en augustus. Deze vreten ook weer aan de asperges maar leggen geen eieren. De kevers verbergen zich in september/ oktober in de grond of tussen afstervend loof waar ze overwinteren.


Schade:
Larven van het aspergehaantje kunnen in enkele dagen stengels helemaal kaal vreten. Ook wordt de bast van de stengels helemaal aangevreten. Als dit rondom gebeurt verdrogen de bladeren boven het punt waar de bast is verdwenen. Dat brengt veel schade toe aan de plant.


Bron: dier-en-natuur.infonu.nl en Beentree. wikimedia Commons (GFDL)