Nachtvlinderavond
14 juni 2019

V50.Nacntv


Wij waren te gast bij  Kruid en Zo, in de kruidentuin van Hanneke de Brouwer te Moergestel. Na een inleidende presentatie door Rinie roosen, coördinator van de insectenwerkgroep, werd het laken opgezet.

Daarna nog naar een DVD gekeken over het leven van insecten en rond kwart over tien was het donker genoeg om de lamp bij het laken buiten aan te doen.
Uiteindelijk streek een tiental soorten nachtvlinders neer op het doek. Sommigen waren lastig te determineren. Het mooiste exemplaar was wel de koperuil.

Het was mooi om te zien dat ook enkele kinderen tot in de late uurtjes enthousiast actief bleven bij het laken.  En nogmaals dank aan Hanneke voor haar gastvrije onthaal.

Totaaltellingen seizoen 2018
Oktober 2018

V49.Totaal
Beste natuurvrienden,
De dagvlinder en libellen/juffer tellingen voor 2018 zijn weer klaar.
Officieel wordt er geteld vanaf 1 april (en soms al iets eerder) tot 30 september van elk jaar en na 30 september geven wij nog vlinders en libellen door aan waarneming.nl
Wij geven de tellingen door aan de vlinderstichting en aan Natuurmonumenten.

Elke vlinder, libel en juffer wordt in een eigen vak geteld en die is weer gekoppeld aan een route, bijvoorbeeld de dagvlinderroute V1841 (Dit is de Heiloop) bestaat uit 20 vakken die 50meter bij 5 meter zijn. Geteld wordt dan vanuit het midden 2,50 meter links en 2,50meter rechts. Maar niet alle routes bestaan uit 20 vakken. Wij hebben bijvoorbeeld V1845 die bestaat ui 5 vakken van 50 meter. En de route V303 bestaat uit 18 vakken van 50meter, en route V1868 bestaat uit 16 vakken van 50meter. De libellenroutes bestaan uit vakken van 100 meter en soms uit 50meter, en de breedte voor  juffer telling is 2meter op de oever en 3 meter op het water, de grote libellen telling is 2 meter op de oever en 5 meter op het water.

Nachtvlinderavond
20 april 2018

V48.NachtVli

 

Op vrijdagavond 20 april is de eerste nachtvlinderavond van de werkgroep van dit jaar. De locatie is de Gerrithoeve aan de Kollenburgsebaan in Oisterwijk.

De avond begint rond 21.00 uur en duurt tot middernacht.


Dit zijn de waarnemingen:
2 Voorjaarsdwergspanners, 1 Kleine beer, 19 Maantandvlinders, 3  Eikentandvlinders, 2 Tweestreep voorjaarsuil
1 Aangebrande spanner, 2 Meikevers. 

Landelijke Vlinderdag 2018
door: Rinie Roosen

V47.Vlinderdag2018 2
Zaterdag 3 maart

Ook dit jaar zijn leden van de insectenwerkgroep IVN Oisterwijk naar de landelijke dag van de Vlinderstichting in Wageningen geweest.
Het thema voor dit jaar was “Vlinderrijk Grasland”.

Elk jaar weer een boeiend program. Enerzijds het wel en vooral wee van de stand van zaken over de ontwikkeling van aantallen en soorten vlinders en libellen.

Maar anderzijds ook informatie over projecten die gericht zijn op bevordering van de leefomgeving van insecten in zijn algemeenheid.