IVN-weekend Weerribben en Wieden
3 dagen natuur, cultuur en gezelligheid 15 t/m 17 mei 2020
voor € 195,00 p.p.

Friesland Holland1
Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten.

Tijdens dit weekend bezoeken we ook werelderfgoed Schokland, fietsen we langs de Weerribben, varen we over de Wieden en wandelen we over de rietlanden. Wij logeren in hotel van Saaze in Kraggenburg, met het tegenover liggende Voorsterbos en Wendelbos, waar ook het monument Waterloopkundig Laboratorium is.

Vrijdag vertrekken we met auto’s naar ons eerste stoppunt, Schokland. Daar bezoeken we onder leiding van een gids Museum Schokland en is er gelegenheid om wat te drinken en te lunchen. De € 5,- entreeprijs van dit museum is niet inbegrepen, maar voor museumkaarthouders is het gratis). Daarna bekijken we het in de buurt gelegen Gesteentepad en gaan we naar de Oude haven van Schokland. In de middag vertrekken we naar ons hotel waar ook een diner voor ons geserveerd wordt. Na de maaltijd kan er gewandeld worden in het Voorsterbos, een kalkrijk gebied waar schelpen te vinden zijn. Ze herinneren aan de tijd dat het Voorsterbos nog geen bos was, maar Zuiderzee. Voor de natuur zijn ze heel nuttig, want de bodem wordt kalkrijker. Kalk is weer af 201706schoklandgoed voor de groei van paddenstoelen en bijzondere planten zoals grote keverorchis, tongvaren en brede wespenorchis.

Zaterdag vertrekken we met de auto naar een startpunt waar we met de fiets een tocht van 31 km. gaan maken. De fietshuur is inbegrepen, maar voor een e-bike betaalt u € 12,- extra. We verkennen met de fiets de Weerribben onder leiding van een IVNgids. We pauseren bij het mooie bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.Zondag gaan we naar de Wieden waar we met een gids gaan wandelen over het vlonderpad, over trilveen, door het moerasbos en over de mooie hooilanden van de Wieden, waar onder andere het moeraskartelblad en moeraswolfsmelk groeien. Het bezoekerscentrum, is leuk om te bekijken en ook het schilderachtig straatje, dat even terug gaat in de tijd van het turfsteken. Vanaf deze pittoreske plek gaan we varend, onderleiding van een gids, het natuurgebied De Wieden in met het thema “Ontdek de Wieden”.

‘s Middags rijden we weer naar huis na het prachtige gebied te hebben verkend en nadat we theeschenkerij ‘de Wieden’ bezocht hebben. Terugkomst in Oisterwijk rond 18.00 uur. Hopelijk hebben we mooi weer en genieten we nog lang na van dit weekend.

U betaalt voor dit weekend € 195,00 p.p incl. ontbijt, lunch, diner en reiskosten. Een 1-persoonskamer kost € 27,50 extra.

U boekt door het bedrag te storten t.n.v. IVN Oisterwijk, IBANnr. NL82 INGB 0003 8096 74. Vermeld daarbij IVN-weekend 2020.

Ook graag aanmelden per email bij Peter van de Heuvel; met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummers en e-mailadres.

U bent ingeschreven als de betaling binnen is. Uw partner kan ook mee wanneer hij/zij lid is van het IVN Oisterwijk (€ 19,00 per jaar) of met een huisgenootlidmaatschap (€ 8,50 per jaar).

Voor vertrek ontvangen alle deelnemers uitgebreide informatie. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van zaterdag 4 januari 2020 zal er meer informatie liggen over het weekend in de Weerribben-Wieden en is er gelegenheid om vragen te stellen. U kunt u zich daar aanmelden, maar later is dat ook nog mogelijk. Wij gaan uit van een prachtig IVN-weekend, waar we volop van zullen genieten.

De activiteitencommissie, Peter van de Heuvel, Manja Zaat en Els Raaijmakers.