Beste Natureluurs en ouders,

Er komt weer een nieuw jaar Natureluurs aan. Dit jaar zien de activiteiten er echter iets anders uit dan het voorgaande jaar.

Reden: IVN Oisterwijk viert een feestje omdat ze 60 jaar bestaat.

Natureluurs gaat dit feestje natuurlijk meevieren. Voor een aantal activiteiten gaan we aansluiten bij het jubileumprogramma. Dat betekend dat soms een tijd of dag anders wordt dan jullie gewend zijn van ons. Ook het aanmelden kan per activiteit verschillen.

Om het voor jullie overzichtelijk te houden krijg je steeds als er een nieuwe activiteit is van ons te horen waar die is, op welke dag en of je je moet aanmelden of niet.

Hopelijk zien we veel van jullie weer verschijnen op onze activiteiten het komende jaar!!

En dan nu de eerste activiteit van dit jaar:

foto film Holland Natuur in de Delta  

De Natuurfilm:

Holland, Natuur in de Delta”  

Datum: Zondag 9 februari 2020

Locatie: Theaterzaal Tiliander

Aanvang: 14.00 uur

Kosten: 2 euro incl. een drankje na de film

Om iedereen te laten genieten van de mooie natuur in Nederland, presenteert IVN Oisterwijk, in het kader van haar jubileumprogramma, de film “Holland, Natuur in de Delta”. In de film worden beelden vertoond van het Nederlandse zee- en rivierengebied. De scènes die het leven van de dieren in Nederland laten zien, tonen onder meer de bever, haas, ooievaar, ringslang, snoekbaars, stekelbaars, zeearend en het pimpernelblauwtje, een vlinder die bijna was uitgestorven.

Holland, Natuur in de Delta is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis maakte regisseur Mark Verkerk samen met vijftien camerateams het spectaculaire tweede deel.

Kom en beleef de Natuur op het grote scherm !!

 

Link naar de trailer: https://youtu.be/YdqHPAAUqQQ

 

Dit is een onbegeleide activiteit dus kom samen met je ouders, opa en/of oma naar de film.

Kaartjes kun je kopen via:

https://www.tiliander.com/home/jubileumprogramma-ivn-oisterwijk-holland-natuur-in-de-delta

Herfstsafari

10 november waren we met Natureluurs op herfst-safari. We hebben veel mooie  paddenstoelen en mooie gekleurde bladeren gezien, daarna lekker geknutseld.

 IMG 20191110 WA0003 Small   IMG 20191110 WA0005 Small   IMG 20191110 WA0006 Small

Klik voor meer foto’s op: link foto's

Slootjesdag 2019

Op zondag 16 juni gingen we met Natureluurs op watersafari. Met schepnetje en emmertje gingen we richting de poel van Brabants Landschap. Er was dit jaar een mooi pad voor ons gemaaid dus we hoefden niet door de brandnetels en distels te struinen. Omdat we nog nooit bij deze poel waren gaan scheppen waren we allemaal heel benieuwd welke waterbeestjes we zouden aantreffen. Wat vonden we veel!!

Salamanders, waterschorpioenen, kikkervisjes, larven van de libelle en van de geelgrande watertor. Er bleven maar verassingen uit het water komen. Er werden zelfs wat kleine visjes geschept.

Alles ging mee om in de observatiebakken beter te bekijken. Voordat we dat gingen doen mochten we op het terras van pannenkoekenhuis Belveren nog genieten van een lekkere ranja. Daarna hebben we alles goed kunnen bekijken in de observatiebakken en natuurlijk gingen alle beestjes terug in de poel, daar waar ze thuishoren. Iedereen die nog een beetje puf had mocht een waterfilter bouwen. Als afsluiting kreeg iedereen ook nog een ‘goodie’bag mee met allerlei leuke waterspulletjes.

Het was weer een geslaagde slootjesdag!!

D841C808 CCCB 49F1 BD21 B04521A588B2 Small  IMG 20190616 WA0005 Small  P6160184 Small

Voor meer foto’s klik link foto's slootjesdag

Uilen activiteit

Zondag 19 mei zijn we weer bij elkaar geweest voor een nieuw natureluursavontuur. Deze keer was het thema de Uil. We hebben allerlei spelletjes gedaan om te ontdekken hoe het is om een uil te zijn. Zo hebben we muisjes gevangen met een grijpstok, dat lijkt op de poten van een uil. En wisten jullie dat een uil zijn ogen niet kan draaien maar wel zijn hele hoofd bijna helemaal rond draait? Met een speciale bril waarmee je niet opzij kon kijken hebben we ontdekt hoe dat is en dan is het zoeken naar muisjes toch ineens heel anders. Uilen eten die muis in één keer op, met huid en haar. Wat hij niet verteert braakt hij later weer uit, een braakbal noemen ze dat. Die hebben we uitgeplozen en we hebben heel veel  botjes en schedeltjes van muizen gevonden.

Klik voor meer foto’s op: link foto's

IMG 20190525 WA0007 Small  P5190153 Small   P5190157 Small  

Kwaak mee met Natureluurs

Zondag 14 april doken we met zijn allen in het amfibieën-leven. Tijdens de speurtocht kwamen we heel veel te weten over het leven van amfibieën. Hoe en waar worden ze geboren, waar leven ze en wat maakt ze zo bijzonder?

We gingen ook met onze schepnetten op zoek naar kikkervisjes. Kikkers maken namelijk een wonderbaarlijke metamorfose door van eitje naar kikkervisje naar kikker. Bij het scheppen kwamen we ook nog wat andere waterbewoners tegen bv de waterschorpioen, de larve van libellen en de larve van verschillende soorten muggen. Er was dus weer van alles te beleven!

We willen de paddenwerkgroep, onze extra handjes en Natuurmonumenten van harte bedanken voor de samenwerking.

Tot een volgende keer want er staan nog heel veel leuke activiteiten op het programma.

Klik voor meer foto's op: link foto's

 IMG 20190414 WA0001 Small  IMG 20190414 WA0002 Small  IMG 20190414 WA0005 Small