Nieuwsbrief IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief IVN Oisterwijk
IVN Logo

IVNieuwsgierig
 07 oktober 2022 ‍

Gezocht……..!

 

Wil je al langer je steentje bijdragen in onze vereniging maar weet je niet hoe, dan is één van onderstaande vacatures misschien precies iets voor jou.

 

Bestuurslid en coördinator werkgroepen!

 

Zoals jullie al weten legt onze voorzitter Carlo van Schijndel eind december zijn functie neer na twaalf  jaren van trouwe dienst. Het voorzitterschap wordt door Ton Willems (kandidaat voorzitter) overgenomen.

 

Dat betekent dat wij op zoek zijn naar een nieuw bestuurslid. Hij/zij zal tevens coördinator werkgroepen zal worden. Hierbij onderhoud je het contact met de coördinatoren van de verschillende werkgroepen zodat je op de hoogte blijft van het reilen en zeilen binnen de werkgroepen. Ook het af en toe bijwonen van een vergadering van de werkgroepen is een manier om op de hoogte te blijven. Uiteraard ben je er verder ook om vragen vanuit de werkgroepen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen.

 

Het is een boeiende en vooral leuke functie waarbij je veel met de leden praat. Ook is het natuurlijk hartstikke leuk om activiteiten van de werkgroepen mee te maken. Zo kom je erachter hoe ontzettend veel kennis in de werkgroepen aanwezig is en hoeveel ze doen. 

Kortom een bijzondere functie in het bestuur waar je zelf inhoud aan kunt geven.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met Ton (telefoon: 06 155 947 95).

 

Coördinator Basiscursus Natuur


Deze cursus wordt bijna jaarlijks gegeven, velen van ons zijn juist via deze cursus in contact gekomen met IVN. De huidige coördinator gaat na de komende cursus stoppen en daarom zijn we op zoek naar een vervanger.

Als coördinator ben je een spin in het cursusweb. Je onderhoudt de contacten met cursisten en met docenten. Je legt data vast en zorgt ervoor dat alles zo goed mogelijk loopt. Uiteraard hoef je dit niet alleen te doen. Er is een programma met bijbehorende reader en een enthousiaste groep docenten.
en er is natuurlijk hulp tijdens de cursusavonden.Tijdens de komende cursus is er bovendien alle gelegenheid om door de huidige coördinator ingewerkt te worden.

 

Heb je interesse of vragen over deze functie, neem dan contact op met Gijs (06-362 047 96 of )

Vogelcursus

Het heeft even geduurd maar eindelijk is het zover. In december starten we een nieuwe vogelcursus. De cursus richt zich op beginnende vogelaars, mensen die geïnteresseerd zijn in vogels, graag naar vogels kijken en er graag meer van willen weten, maar ook voor mensen die al wat langer naar vogels kijken heeft deze cursus veel te bieden.

In de cursus wordt aandacht besteed aan vogels die u in uw omgeving, in uw tuin, tijdens een wandeling in bos of veld, kunt tegenkomen. In de les en tijdens de excursies besteden we aandacht aan karakteristieke kenmerken van vogels, zoals geluid, grootte en andere uiterlijke kenmerken (zoals verenkleed, vorm en kleur van de snavel en kleur van de poten). Het kunnen onderscheiden van deze kenmerken, gecombineerd met aanvullende gegevens over biotoop en gedrag, maakt dat je verschillende vogels steeds beter kunt herkennen. Er zal een hele nieuwe wereld voor u opengaan.

De cursus bestaat uit 6 theorieavonden op woensdag en 6 ochtendexcursies op zaterdag en wordt gegeven door ervaren vogelaars van vogelwerkgroep IVN Oisterwijk.

Voor meer informatie of aanmelding graag contact opnemen met de coördinator van deze cursus Gijs van der Weerden, e-mail   

Inventarisatie Vlinders

 

Op het moment dat de meeste vlinders uit de tuin verdwenen zijn, lijkt dit item een beetje misplaatst. Maar juist nu de vlinders zich opmaken voor hun winterslaap, is er misschien wat meer tijd om op zoek te gaan naar informatie.
In het kader daarvan maken we iedereen graag attent op 2 filmpjes op Lovo (kanaal 43) waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe een vlinderinventarisatie uitgevoerd wordt. En wie weet, tot volgend jaar in het veld?

 

https://www.youtube.com/watch?v=3Jj4DJLqU28&t=99s  (deel 1)

 https://www.youtube.com/watch?v=gGqtT_vR1SA (deel 2)

IVN Bloeiproject: op welk idee stem jij?

 

Met welk project gaan we de komende jaren nóg meer mensen met de natuur verbinden? Welk initiatief krijgt met het prijzengeld á €75.000 een vliegende start? Met andere woorden: wat wordt hét IVN Bloeiproject? Dat bepaal jij! 

Alle IVN’ers kunnen van 5 tot 11 november 12:00 via Ons IVN stemmen op hun favoriete project. Om je te helpen kiezen, presenteren de drie genomineerden tijdens een online bijeenkomst op 8 november op een ludieke manier hun project en vertellen ze je waarom je op hen moet stemmen. 

De drie genomineerden projecten zijn...:

  • De Proeftuin tot bloei - in samenwerking met IVN Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Boxmeer, Oss, De Maasvallei, De Ronde Venen en Uithoorn
  • Bloemenweides - in samenwerking met IVN Borger-Odoorn en regio Noord
  • Vergeten in het groen - in samenwerking IVN Amsterdam en regio Noord 

Praktisch:

  • Maandag 8 november: 09:30-10:00 - Online pitches genomineerde bloeiprojecten
  • Inbellen via: zoom_us. Graag de Zoomlink kort van te voren per mail ontvangen? Meld je dan aan door te klikken op 'ja, ik ben erbij'. Stemmen vanaf 5 november tot 11 november 12:00 via Ons IVN


Van het bestuur

 

Op donderdag 28 oktober hebben we een bestuursvergadering gehad. De belangrijkste zaken delen we graag met jullie.

 

·       We hebben weer coördinatorenoverleg gehad. Ad van Opstal en Gerrit de Jong hebben ons bijgepraat over de publieksexcursies en de lezingen voor 2022.

·       De werkgroepen zijn weer volop aan de gang. Links en rechts is wat onvrede ontstaan over de gang van zaken met Natuurmonumenten. We doen aardig wat inventarisatiewerk voor hen, maar er staat nauwelijks iets tegenover. De verhouding is een beetje zoek. Ton zoekt hiervoor contact met Natuurmonumenten. Verder gaan we de werkgroepen informeren over de stand van zaken rondom de website. 

·       De Fotocursus (en inmiddels ook de Paddenstoelencursus) zijn afgerond. De Sterrencursus wordt binnenkort afgesloten. De voorbereidingen voor 2022 zijn gestart. We starten met de Basiscursus en de Vogelcursus. Ook de Bomencursus en de cursus Insecten en Bloemen staan op de planning. Voor de Basiscursus zoeken we een nieuwe coördinator, omdat Janneke er mee gaat stoppen. 

·       We hebben een overzicht gemaakt van de jubilarissen van de afgelopen 2 jaar en coördinatoren/bestuursleden die gestopt zijn. In de laatste 2 ALV’s hebben we daar geen tijd aan kunnen besteden. Er is nu een plan om dit in te halen.

·       We hebben gekeken hoe het ons de eerste weken is gegaan in De Nieuwe Burght, waar we moeten bijsturen en wat er nog gedaan moet worden. Dit gaan we de komende periode oppakken. Met de gemeente is inmiddels contact gelegd over de tuin.

·       We hebben besloten door te gaan met de publicaties in de Nieuwsklok. 

·       Op 31 oktober hebben we een ochtend voor nieuwe leden. Inmiddels is deze bijeenkomst geweest en kijken we terug op een succesvolle en druk bezochte activiteit.

·       Nu Ton Willems zich beschikbaar stelt als nieuwe voorzitter, betekent dit dat we op zoek moeten naar een bestuurslid voor de portefeuille “werkgroepen”. Kandidaten en tips zijn uiteraard welkom!

 

Carlo van Schijndel, voorzitter

 

 

 


‍Voor actuele informatie raadpleeg de website

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van IVN Oisterwijk. Klik hier ‍om je af te melden

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier ‍voor de online versie.