Schoonmaken paddentunnels 30 november 2019

Afgelopen zaterdag hebben we weer samen met enkele mensen van de Natuurwerkgroep de tunnels aan de Rosepdreef schoongemaakt. Vele handen maken licht werk en het goede weer maakte het een aangenaam klusje. De tunnels zijn weer schoon, de schermen gecontroleerd en vrijgemaakt van begroeiing en het aanwezige zwerfvuil is verzameld.

 

En conform traditie hebben we afgesloten met wat te drinken bij Meneer Van Eijck. 

Niels, Joop, Ad, Frans, Ton, Willem, Johan, Els en Jeanny hartelijk bedankt voor jullie inzet!

 

Karin

Boomkikkers kijken in de Brand 

Het begint inmiddels een traditie te worden op het amfibiënseizoen af te sluiten met een boomkikkerexcursie in de Brand. In tegenstelling tot eerder jaren was het nu niet zo warm, en dat was te merken in de waarnemingen!

Nog nooit hebben we zoveel boomkikkers gezien en ze waren ook veel actiever als anders. Uiteindelijk is de teller blijven steken op 130 exemplaren omdat enkele deelnemers wel heel veel zin hadden in een kop koffie, maar ook dat hoort erbij! Al met al een zeer geslaagde ochtend.

 

Inventarisatie Witven en Van Esscheven op 18 juni 2019

 

Voor de padden en de kikkers is het “werk” bijna afgelopen. Het wordt

vakantietijd. Dus dachten we: nog even de vennen inventariseren. Het was

eventjes 28 graden en dat om half acht 's avonds!

We telden maar liefst 25 plonzen en hoorden een stuk of 10 groene kikkers. Ook

zagen we in een plasje naast het Witven 8 juveniele groene kikkers.

Toen we bij het van Esschenven kwamen, was het een kakafonie van jewelste.

Poel- en bastaardkikkers door elkaar. We zagen een viertal klompjes

kikkerdril omringd door luchtbellen?

Vooral in een plas langs het ven (beschut tegen reigers) was het een heerlijk

lawaai. We telden er ongeveer 30.

Soms leek het erop dat het herfst was. We zagen zwavelkopjes, maar dat kwam

wellicht door de grote hoeveelheid regen van de laatste tijd.

Voldaan en bezweet reden we naar huis.

Ad van Pelt

3e maal monitoren Goorvengroep 6 juni

Het Goorven: aan de oever zitten verschillende jonge padjes, dat is uitkijken geblazen; ze zijn nu heel klein zo'n 10 mm, voor je het weet zitten ze onder aan je schoenzool.

Op de af gegraven oevers vele kleine en grote zonnedouw ook daar hadden we ook aandacht voor, het is een mooi plantje, echt veel terug gekomen na het af graven van deze oevers.

Je hoeft niet echt goeie oren te hebben om de groene kikkers te horen, hele koren lieten zich deze avond horen, we hebben er 45 gehoord.

Als je wat dichter aan het water komt met zo'n mooi weer, zie je overal beweging b.v. de geel gerande waterkever had onze aandacht, ook 10 plozen werden geteld, we gingen er vanuit dat dit groene kikkers waren. Op de oever werden regelmatig door Huub bruine kikkers waargenomen.

Ook de zeldzame bruine sikkeluil (zie foto) ontsnapte niet aan onze getrainde monitorogen.

Els wist regelmatig het aantal groene kikkers door te geven ( 55 stuks) die een veilig heenkomen zochten als wij iets te dicht aan de oever kwamen.

Willem

2e ronde Goorven 14 mei 2019

 

Het was prachtig weer dinsdagavond om 19.00 uur toen we voor de 2e keer dit jaar gingen monitoren. Samen met Huub en Bernadette begonnen we bij het Voorste Goorven gewapend met witte plaat en klein schepnetje.
De eerste 100 meter stond de teller op 3 paddenvisjes, waarvan 1 met achterpootjes.
Hoe dichter we bij het Achterste Goorven kwamen hoe meer plonzen en geluiden we hoorden van o.a. de (groene) bastaardkikker.
Alvorens we het Heivennetjes gingen monitoren, hadden we toch al 16 paddenvisjes, 16 keer de bastaardkikker en 1 keer de poelkikker gehoord en vele plonsjes waargenomen in het Goorven.

groene kikker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Heiven viel tegen,daar hadden we meer kikkervisjes verwacht. Het bleef bij het geluid van 1 heikikker en 5 paddenvisjes. Maar wel veel onderwaterleven zoals waterwants en bootsmannetje. Bernadette richtte zich ook vaak op vogelgeluiden, zoals de zwarte specht en de boomklever.

Aangekomen bij de Brouwkuip viel ons oog meteen op de mooie bloemen van het waterdrieblad, ik kan me niet herinneren dat ik deze mooie waterplant al op een ander ven ben tegengekomen.
Het verbaasde me dat er in deze waterplant toch nog wel wat onderwaterleven zat, zoals b.v. de larve van een waterjuffer. O ja, de kikkers: de bastaardkikker 17 keer gehoord en 40 groene kikkers gezien die weg sprongen.

Bij ons laatste vennetje, het Speijckven, hebben we 22 bruine kikkervisjes gezien en 12 bastaardkikkers gehoord.

Willem Corstiaans