Boomkikkers kijken in de Brand 19-8-2018

Om 9.15u verzamelen we bij Brasserie de Kat voor de afsluitende activiteit van het seizoen: op zoek naar de boomkikkers. Het animo is dit jaar wat lager als vorig jaar en de verwachtingen zijn ook niet zo hoog gespannen gezien de warmte van de afgelopen periode.

Maar we gaan toch met z'n vieren op zoek en het valt niet tegen; voor de eerste bocht worden we al verblijd met een groep putters die boven ons in de boom vrolijk zitten te kwetteren. En op de eerste plek vinden we gelijk al drie boomkikkers. En de kleine bruine kikkertjes en padjes springen overal rond.

Het volgende stuk levert iets minder op, maar als je op pad bent met allemaal mensen die ook naar andere dieren kijken dan alleen de amfibieën valt er altijd wel iets leuks te vinden. In dit geval een mooie wespspin met de zigzag in zijn web en een minuscuul rupsje van een meriaansborstel.

Op het stuk dat voorheen afgesloten was ten behoeve van de boomkikkers constateren we dat er erg veel bramen verwijderd zijn door Brabants Landschap. Hier vinden we dan ook geen boomkikkers. Aan het eind van het gebied vinden we in de buurt van een poel die niet is drooggevallen opnieuw drie boomkikkers. Hier vliegen ook verschillende vlinders, zoals bont zandoogje en landkaartje rond.

Een lantaarntje met rood borststuk geeft nog verwarring; de Vlinderstichting geeft uitkomst: dit blijkt een vrouwtje te zijn. En zo hebben we allemaal weer wat geleerd.

Drie rondvliegende witgatjes en twee buizerds vormden een mooie afsluiting van deze geslaagde excursie.

 

Karin van de Logt