Een dagje amfibieën in Oisterwijk 

Vanmorgen had ik al om half negen afgesproken met Ad voor het inventariseren van de tunnels. We controleren dan alle bakken en emmers op aanwezige amfibieën. Het was een natte boel: behalve dat het regende, stonden er ook enkele bakken blank. Het water liep vanaf de straat in een stroompje de tunnel in en liep dus ook de bakken in. Met als gevolg een bijvangst van 2 verzopen spitsmuizen. In totaal hadden we 28 padden, 1 bruine en 2 groene kikkers en zelfs een kleine watersalamander. Deze laatste hadden we bijna over het hoofd gezien, maar was wel de kers op de taart van vandaag.

Vervolgens snel naar huis om droge kleding aan te trekken en na een uur kon ik weer op pad voor de volgende activiteit; vanmiddag krijgen we namelijk uitleg van Ravon over de bij amfibieën voorkomende ziekten en wat we kunnen doen als we in het veld wat constateren cq. wat je kunt doen om verspreiding te voorkomen. Tariq gaf duidelijk uitleg over de 3 voorkomende grote problemen :

  • BSAL en zijn “broertje” BD : schimmelinfecties die oorspronkelijk uit Azië komen en waarvan BSAL in Nederland al gezorgd heeft voor het nagenoeg verdwijnen van de vuursalamander. Maar deze schimmel is gevaarlijk voor alle inheemse salamanders. Meer informatie hierover is te vinden op www.sossalamander.nl.
  • Het ranavirus dat problemen veroorzaakt bij amfibieën, vissen en reptielen : het virus valt de organen aan waardoor de dieren gevonden kunnen worden in posities waar het ernaar uitziet dat ze elk moment weg kunnen springen, maar ze zijn wel dood.
  • Amphibiocystidium : een parasitaire infectie waardoor amfibieën allerlei blaasjes op hun huid krijgen. Van deze ziekte is nog niet bekend wat de effecten precies zijn en daarom wordt daar nog onderzoek naar gedaan.

Verzoek is dan ook om dode amfibieën waarvan reden van overlijden niet duidelijk is, te verzamelen en in te vriezen of op alcohol te zetten en te melden via . Er wordt dan gezorgd voor een ontheffing en dat de dieren opgehaald worden.

Belangrijk in het voorkomen van verspreiding is het je houden aan het hygiëne-protocol dat ook te vinden is op www.sossalamander.nl.

Na dit interessante, maar ook wat deprimerende verhaal was het tijd voor ons veldbezoek: we hebben geschept in 3 vennen rondom het Bezoekerscentrum en diverse vinpootsalamanders, bruine en groene kikkers, padden, kikkerdril, paddensnoeren en hondsvisjes van dichtbij kunnen bekijken.

Al met al een zeer geslaagde dag.

Karin van de Logt