2e ronde Goorven 14 mei 2019

 

Het was prachtig weer dinsdagavond om 19.00 uur toen we voor de 2e keer dit jaar gingen monitoren. Samen met Huub en Bernadette begonnen we bij het Voorste Goorven gewapend met witte plaat en klein schepnetje.
De eerste 100 meter stond de teller op 3 paddenvisjes, waarvan 1 met achterpootjes.
Hoe dichter we bij het Achterste Goorven kwamen hoe meer plonzen en geluiden we hoorden van o.a. de (groene) bastaardkikker.
Alvorens we het Heivennetjes gingen monitoren, hadden we toch al 16 paddenvisjes, 16 keer de bastaardkikker en 1 keer de poelkikker gehoord en vele plonsjes waargenomen in het Goorven.

groene kikker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Heiven viel tegen,daar hadden we meer kikkervisjes verwacht. Het bleef bij het geluid van 1 heikikker en 5 paddenvisjes. Maar wel veel onderwaterleven zoals waterwants en bootsmannetje. Bernadette richtte zich ook vaak op vogelgeluiden, zoals de zwarte specht en de boomklever.

Aangekomen bij de Brouwkuip viel ons oog meteen op de mooie bloemen van het waterdrieblad, ik kan me niet herinneren dat ik deze mooie waterplant al op een ander ven ben tegengekomen.
Het verbaasde me dat er in deze waterplant toch nog wel wat onderwaterleven zat, zoals b.v. de larve van een waterjuffer. O ja, de kikkers: de bastaardkikker 17 keer gehoord en 40 groene kikkers gezien die weg sprongen.

Bij ons laatste vennetje, het Speijckven, hebben we 22 bruine kikkervisjes gezien en 12 bastaardkikkers gehoord.

Willem Corstiaans