7 april
Het weer werkt in ieder geval goed mee voor het eerste rondje Staalbergven-Groot Aderven. Onze verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Het is alleen wat later dan gebruikelijk omdat het weer eerder eigenlijk niet goed genoeg was. Maar nu zien we bij het Staalbergven heel veel klompen kikkerdril, enkele bruine en zelfs al groene kikkers. Eigenlijk hadden we nog gehoopt hadden op roepende padden en kikkers maar daarvoor is het waarschijnlijk al te laat. Maar fitis en tjiftjaf laten zich al volop horen.
Gelukkig heb ik 2 weken geleden al een rondje voorgelopen omdat het al weer enkele jaren geleden was dat we deze vennen geïnventariseerd hen, en toen lieten de hei- , bruine kikkers en ook de padden zich wel horen.
Het echte feestje begint vandaag bij het Groot Aderven: hier plonsen de groene en bruine kikkers volop in het rond. Bij sommige moeten we echt even goed kijken: niet elke groen-ogende kikker is ook echt een groene kikker. Bruine kikkers kunnen ook een groene kleur hebben. Het beslissende kenmerk is de kleur van het oor van de kikker: een bruine kikker heeft een bruin masker (plek rond zijn oor) en bij de groene kikker is dit afwezig.
Een ijsvogel vliegt over het ven, toch nog snel even gespot door Hannie.
Op de plek waar ik 2 weken geleden klompen kikkerdril zag, krioelt het nu van de kikkervisjes. Heel bijzonder om te zien hoe snel zich dat ontwikkelt. Iets verderop, maar in wat dieper water ligt nog wel heel veel kikkerdril. En uiteindelijk vinden we zelfs nog enkele paddensnoeren.
Conform voorbeeld van Jeanne hebben we de vennen ook weer ontdaan van het nodige zwerfafval. Al met al een geslaagd rondje dat we afgesloten hebben met een lekker ijsje, daar was het echt weer voor.

Karin van de Logt