Avondmonitoring met de paddenwerkgroep

2 Mei j.l. vertrokken we om 19:00 voor ons rondje langs het Goorven, Heiven, Brouwkuip en Speijckven. Vier keer per jaar inventariseren we daar om te kijken welke kikkers, padden en andere amfibieën we tegen komen. Deze informatie wordt doorgegeven aan Ravon (www.ravon.nl) die hiermee trends kan berekenen over de populatie van de amfibieën in Nederland.
Vandaag had Willem een wit plaatje bij zich aan een stok om op een makkelijke manier te kijken wat er zoal in het water zit. We hadden in het Goorven gelijk succes met diverse groene kikkers, maar ook dikkopjes. Deze hebben we even goed bekeken om te bepalen of het padden of kikkers waren. Later zagen we zelfs een kleine watersalamander langs komen die we ook hebben gevangen om nog even beter te bekijken. Bij het Heiven was minder te zien maar bij de Brouwkuip hoorden we gekwaak en vonden we grotere aantallen dikkopjes. Toen nog even doorgewandeld naar het Speijckven waar we nog even gezocht hebben naar salamanders. Helaas hebben we er geen gevonden.
Na een leerzaam rondje langs de vennen waren we na ongeveer 1,5 uur weer terug. Lijkt je het nu leuk om ook meer te weten te komen over kikkers, padden en andere amfibieën, loop dan gewoon een keer mee. Neem hiervoor contact op met de werkgroep coördinator, Karin van de Logt, .

Bart van Beerendonk