Speuren naar sporen

SnSHoe kun je ontdekken welke dieren er in het bos leven zonder dat je ze direct kunt zien? Door als een echte detective te letten op hun sporen!

Voor wie goed kijkt, krioelt het van sporen van allerlei dieren die zich voor ons verborgen houden.

Niet alleen pootafdrukken, maar ook poep, veertjes en knaagsel laten zien welke dieren er in het bos leven. Dus gebruik je ogen, oren en neus om te speuren naar sporen.

Watersafari

WSTijdens deze excursie ontdekken we wat er allemaal leeft in de Oisterwijkse vennen. Insecten als waterjuffers, schaatsenrijders, bootsmannetjes en schrijvertjes, maar ook bloedkruipers, slakken, libellenlarven en de grote geelgerande watertor.

De kinderen gaan met een schepnet en zoekkaart op pad. Vanaf de waterkant vangen ze diverse waterdiertjes die we één voor één bekijken. Hoe zien ze er uit van dichtbij? Wat eten ze het liefst? Wie is de grootste vijand? Tijdens de watersafari ervaren de kinderen hoe belangrijk water is voor ons en de natuur.

Horen, zien en voelen

HZenVTijdens deze avontuurlijke ontdekkingstocht worden alle zintuigen spelenderwijs geprikkeld.

We staan stil om te luisteren hoeveel verschillende geluiden we horen in het bos en we komen in beweging om te ervaren hoe alles voelt.

We ontdekken dat alle bomen anders aanvoelen en dat je met een blinddoek op weliswaar minder ziet maar dat je met behulp van je andere zintuigen toch juist nog heel veel kunt ‘zien’.

Noniksie

NNDe geheimzinnige Noniksie woont in het bos. Hij voelt zich saai en niet zo bijzonder. Daarom blijft hij overdag verdrietig in zijn holletje en gaat hij alleen ‘s nachts in het donker op pad. Hij fantaseert er soms over welk dier hij graag zou willen zijn.

De kinderen gaan Noniksie helpen om zich wat beter te voelen. Tijdens een korte wandeling rond het ven komen ze een aantal dieren tegen. Bij elk dier voeren ze een opdracht uit waarbij natuurbeleving centraal staat.