Nieuwjaarsontbijt 2020, een bruisende start van het jubileumjaar


Drukte rond het scoutinggebouw op deze grijze eerste zaterdag van januari. Met de auto, op de fiets, te voet….. vanuit alle richtingen komen IVN-leden hierheen voor het gezamenlijke ontbijt. Sommigen kennen elkaar al jaren, anderen zien elkaar 1 of 2 keer per jaar en hier en daar zijn er onbekende gezichten. Niet zo raar natuurlijk voor een vereniging met bijna 600 leden.SAM 0499

Tot zover is er weinig verschil met 2019 maar als we binnenkomen staan er deze keer glazen champagne klaar, 60 jaar IVN moet immers gevierd worden. Beste wensen worden uitgewisseld, evenals goede voornemens, gezondheidsweetjes en andere plannen. De gezelligheid zit er goed in en het duurt dan ook even voor de ruim 100 aanwezigen aan tafel zitten waar broodjes, eitjes en andere lekkernijen de trek nog wat groter maken.

Maar helaas moeten we ons nog even bedwingen. De speech van de voorzitter, Carlo van Schijndel, lijkt wat langer dan anders maar laat zich hier gelukkig makkelijk heel kort samenvatten: we zijn een gezellige vereniging met veel verschillende werkgroepen die op allerlei gebied zeer actief zijn. Maar naast dit jaarlijkse praatje heeft hij dit jaar nog een andere taak, namelijk iets meer vertellen over het jubileumjaar en alle activiteiten daar omheen en het onthullen van het nieuwe IVN Oisterwijk-logo. Maar nadat het logo bewonderd is kan er toch eindelijk echt gegeten worden.


De activiteitencommissie heeft alles geweldig georganiseerd: het eten maar ook de daarop volgende wandeling. Ongeveer 6 gidsen begeleiden even zovele wandelingen, variërend van een half uurtje Goudkust tot 1,5 uur flink doorstappen. Twee groepen nemen een tablet mee want ook het bioblitzprogramma is hierbij geopend. De bedoeling hiervan is om in een jaar tijd alle flora- en faunawaarnemingen in Oisterwijk te registreren zodat er aan het einde van het jaar een mooi overzicht is. We gokken hierbij op 2020 soorten. En nu moeten, na de korte instructie van Bart van Beerendonk, de eerste waarnemingen natuurlijk ook meteen ingevoerd worden. En het is meteen bingo, één groep ziet en hoort een raaf, toch een mooie soort.
Maar ook de andere wandelingen vallen in de smaak, de gidsen zijn goed voorbereid en zelfs tijdens de bebouwde-komwandeling worden er leuke nieuwtjes verteld bijvoorbeeld over de ontwikkeling van Kleine Hei naar Goudkust.

Bij terugkomst nog een kopje koffie of voor de liefhebber een glaasje vlierbessenlikeur en voor we het weten is het tijd om naar huis te gaan. Al met al een zeer geslaagde aftrap.De volgende activiteit is op zondag 26 januari. Er is dan een vogelwandeling bij de Leemkuilen die wordt afgesloten met een kom erwtensoep.

Hannie Nilsen

Foto’s: Benja van Beerendonk