Vogel van de maand: december 2018/januari 2019
tekst en foto's: Jan Wolfs
                                                                                                  

De Woudaap (Ixobrychus minutus),
woudaap5woudaap
Engelse naam Little Bittern werd vroeger hier woudaapje genaamd, is een vogelsoort die tot de reigers behoort (Ardeidae). Het is met 31 cm de kleinste reigersoort van Europa. De naam woudaapje is ontstaan door de behendigheid waarmee de vogel door het riet klauterde. Het woud zag men als riet en de lenigheid van een aapje. De wetenschappelijke betekenis van de naam is: zeer kleine harskleurige bruller. 

Het verenkleed van het mannetje is zwartgroen aan de  bovenzijde en kruin en een geelroze onderzijde en vleugels, die een opvallende vlek vertonen. De Woudaap leeft voornamelijk in dicht riet waar ze ook hun voedsel halen o.a. vis kikkers enz. Daar deze vogel zeer schuw is zul je deze niet zo snel te zien krijgen omdat ze ook vooral s’nachts actief zijn, maar met een beetje geluk ook overdag. In de lente heb je de meeste kans om deze vogel te horen.

Dan roept het mannetje urenlang een onophoudelijk  “wouw’-wouw’’ voornamelijk in de avond en nachtelijke uren. Het broedsel bestaat uit 4 tot 6 blauwgroene eieren en de woudaap broedt tussen mei en juli. Als de jongen een week oud zijn kunnen ze al in de buurt van het nest rondhangen en na drie weken zijn ze volgroeid. Overwinteren doen ze in Afrika van oktober tot april. In de jaren voor 1950 was het nog een talrijke broedvogel in vooral  Zuid-Holland en Utrecht maar in de jaren 60-70 waren er dat naar schatting nog zo’n 250 broedparen en rond 2017 was de schatting nog maar 10 tot 30 broedparen. De Woudaap is in 2004 als ernstig bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst en ook in België geplaatst.

De foto’s  van de Woudaap heb ik In Portugal genomen in het Ludo reservaat. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om in de buurt te vertoeven dan is deze plaats echt een aanrader.Je ziet er veel eendensoorten en natuurlijk ook de Woudaap. Deze locatie ligt vrij dichtbij het vliegveld van Faro. Ik heb er een kaartje aan toegevoegd hoe je er kan komen. Je parkeert op de Parking en steekt de weg over en je loopt zo het reservaat binnen. Veel kijkplezier.
parkeren