Excursie Meinweg (L.) en plassen bij Asselt en Heel
16 december 2018

ZwarteZwaanMetNekring2zwarte zwaan met nekring

Het is zaterdagochtend 7.30 uur en temperaturen rond het vriespunt als we met een groepje van 8 personen richting de Duitse grens rijden. We gaan naar Nationaal Park De Meinweg in Limburg. De navigatiesystemen geven verschillende routes aan, we rijden op de heenweg een toeristische route die ons een klein stukje door Duistland laat rijden. We zijn blij dat we deze route hebben mogen rijden.
We komen namelijk een hele groep kleine vogels tegen, in eerst instantie een schatting van zo’n 100 vogels vanuit de rijdende auto. Nadat we zijn gestopt en we rustig staan te kijken wordt het aantal al heel snel opgehoogd, we schatten uiteindelijk dat we naar zo’n 750 barmsijzen staan te kijken. Omdat het zo’n grote groep is en ze niet heel lang stil zitten. kunnen we niet iedere vogel goed individueel bekijken. TELLIJST 

Wat een geweldig gezicht!! Met enige regelmaat vliegen ze met z’n allen op om daarna weer in te vallen in de berken waar ze volop aan het foerageren zijn. De berken hebben geen blaadjes meer maar doordat er zoveel vogels inzitten lijkt het wel of ze vol in het blad staan. Dit is echt een super begin van de dag!!

We rijden rustig verder naar een parkeerplaats (aan de Meinweg bij de spoorwegovergang) van waar we een mooie wandeling maken door het gebied. We kiezen voor een route van ongeveer 4 km, stukje door de bossen en een stukje over de heide langs een paar vennen. Op het eerste pad doen we al vele leuke ontdekkingen goudhaantjes, een vuurgoudhaantje, kuifmezen, glanskoppen en als klap op de vuurpijl een mibo (middelste bonte specht).
In de bossen hebben we wat beschutting van de wind en valt de kou mee zodra we de heide oplopen voelen we de koude wind, gelukkig heeft iedereen zich goed ingepakt. We lopen langs de vennen, deze zijn door de droogte zo goed als opgedroogd, op het kleine beetje water wat er staat ligt een dun laagje ijs. Als we verder lopen vliegt er een specht op, deze land aan de andere kant van de heide in een dode boom. Het is even zoeken maar dan vinden we hem weer: een mibo!!!

Als we terug zijn bij de auto warmen we ons even op aan een warme kop thee of koffie en eten een boterham. Ondertussen kijken waar we dan naartoe gaan, we besluiten naar de Asseltse Plassen. Deze plassen net boven Roermond zijn ontstaan door grindwinning.
De eerste stop is niet zo interessant we zien in de verte wat futen, dodaars, ganzen, knobbelzwanen en een grote groep meerkoeten. We rijden met de auto een stuk over een hobbelig zandpad naar de volgende plek. Die laat ons op een mooier stukje van de plassen kijken, waar de vogels ook dichterbij zitten. We zien gelijk 2 zwarte zwanen, als er goed word gekeken heeft er 1 een donkerblauwe nekring om met de code 03A3. We zien o.a. een grote zee-eend, een grote groep brilduikers, tafeleenden, smienten en wintertalingen. We staan flink in de wind en zien aan de overkant een restaurant, we pakken in en gaan even de warmte opzoeken.

Als het tegen 15 uur loopt rijden we nog naar de plassen bij Heel. We zien hier o.a. heel mooi 2 roodhalsfuten met hun mooie gele snavels, vele meerkoeten, de blauwe flits (ijsvogel) en krooneenden. Het licht word al snel minder dus het word tijd om terug richting Oisterwijk te rijden. We mogen terug kijken op een hele mooi vogeldag.

tekst: Jose Verbeeten
foto’s: Jan Wolfs