Vogelexcursie Biesbosch
16 november 2019

DSCN5837Op deze vroege morgen staan we met 12 vogelaars klaar om te vertrekken naar een prachtig gebied wat vogels betreft. In Werkendam komen er nog twee personen bij. We starten bij de Bandijk en kijken over de plasjes naar kuifeenden wat buizerds en nog andere eenden.  We horen de roepjes van een putter en graspiepers.  We drinken wat koffie en kijken wat rond . Het licht komt schuin van voren, dus besluiten we om deze keer andersom te rijden en niet via de gebruikelijke route. Het valt ons op, sinds de werkzaamheden hier klaar zijn dat met  de “auto” vogelen er niet beter is geworden. Veel wegen zijn afgesloten en men dwingt de mensen te voet of op de fiets rond te gaan. Uiteraard ook geen slecht idee.  
Na een tijdje rijden we een doodlopende weg in en kijken over een plas of er nog wat te zien is. In de verte wat buizerds die hier best veel voorkomen, een vrouwtje bruine kiekendief en we spotten nog een groepje watersnippen. Als je ze eenmaal gevonden hebt is het niet moeilijk meer, maar wat zijn deze vogels goed gecamoufleerd. TELLIJST

We zetten de auto’s in de terug uit en vervolgen onze weg richting polder Malta. Onderweg stoppen we bij een grote groep ganzen. Er zitten veel ganzen. We hopen op wat diversiteit en jawel hoor. Er zitten veel toendrarietganzen en iedereen kan het verschil nu goed zien tussen de Grauwe gans en de Toendrarietgans.We horen nog een veldleeuwerik overkomen en zien in de verte een slechtvalk voorbijschieten. De vogel gaat in de hoogspanningsmast zitten en wel zo dat we alleen maar zijn staart zien. Dat schiet ook niet erg op om zo een mooi beeld van deze roofvogel te krijgen. We horen achter ons nog een groene specht roepen en enkele van ons hebben het geluk om een IJsvogel op de tak te zien zitten. We gaan naar de kijkhut in polder Malta. Er naar toelopend zien we de sleep- en knaagsporen van de bever. We zien ook een slechtvalk hoog in de mast zitten en deze laat zich wel goed bekijken. Vanuit de hut zien we nog een vrouwtje brilduiker maar de aandacht gaat toch uit naar de slechtvalk. Opeens is hij weg en wat later komt de vogel terug met een spreeuw in zijn klauwen en die gaat hij op de mast verorberen.

Hier horen en zien enkele van ons nog een vuurgoudhaantje en andere horen duidelijk de waterral met zijn bekende schreeuw. We gaan richting de Petrusplaat een  van de drie spaarbekkens die voor het drinkwater voor het zuidelijke deel van de randstad en Zeeland zorgen. Er zitten inderdaad veel vogels, heel veel zelfs, alleen jammer dat ze helemaal aan het eind van dit spaarbekken zitten. Met de telescopen kunnen we een vijftigtal grote zaagbekken zien maar duidelijk is iets anders. We gaan een stop maken in het  vernieuwde bezoekerscentrum.   Hierna nog een of twee stops en dan weer richting huis. We kijken nog even in het haventje bij de spieringssluis maar daar is niet veel tezien. Onze hoop op de zeearend is nu gevestigd bij het kijkpunt over de noordwaard. Op het einde van dit pad heb je een goed uitzicht over het water. Als we er naar toe lopen worden we al gerustgesteld door andere vogelaars. Er zitten  twee zeearenden in een boom. Ver weg aan de overkant. Maar erg duidelijk en wat een formaat als je ze ziet zitten.  
Verder zitten er hier een duizendtal eenden variërend van krakeend, wintertaling,  pijlstaart en ga maar door. Op het slik zien we ook nog wat bonte strandlopers en een drietal grutto’s vermoedelijk IJslandse maar dat kunnen we niet zeker zeggen gezien het licht aanmerkelijk minder wordt en dat deze vogels met de rug naar ons toe zitten.
We pakken in en gaan richting huis. Onderweg zien we een zestal vossen staan maar die zijn meer bedoeld als afschrikker voor  de ganzen. Zo te zien werkt het want er is geen vogel te zien op het ingezaaide gewas. Een mooie dag met een 70 tal soorten, geen spectaculaire soorten maar weinig wind, dus een prima dag om vogels te kijken in dit altijd bijzondere gebied, De Biesbosch.

Tekst: Jan Op 't Hoog

Foto's: Karin van de Logt, Jan Wolfs en Wikipedia