Vogelexcursie Strabrechtse heide
15 december 2019

roodborsttapuit1roodborsttapuitDe laatste excursie van het jaar sluit het vogeljaar met zonnig weer af. Er zijn dit jaar 2 excursies niet doorgegaan:  de vaarexcursie in de Biesbosch en de excursie naar Meijendel werd, vanwege slechte weersvooruitzichten afgelast.  Maar deze excursie gaat ondanks de harde wind gewoon door en we zullen wel zien wat ons deze morgen brengt. Na een kopje koffie, wandelen we richting het Beuven  en genieten onderweg van de uitgestrektheid van de Strabrechtse heide. De Schotse Hooglanders met hun imposante horens  hebben weinig interesse voor ons als vogelaars. Zij zijn bezig met het kort houden van de vegetatie.
Maar dat hoeven ze niet alleen te doen want in de verte zien we een paar grote machines staan, die hier worden ingezet om het heideveld nog wat groter te maken. Het Beuven heeft net als alle andere vennen in Brabant erg te lijden met de droogte van afgelopen zomers. Het waterpeil staat bijzonder laag en het knuppelpad, wat men normaal moet belopen om met droge voeten bij de kijkhut te komen, ligt er nutteloos bij. Er is geen watervogel te zien, zelfs geen wilde eend. TELLIJST

En die zie je toch bijna altijd. Alleen een vijftiental zwarte kraaien die aan de overkant van het ven zitten.  We lopen terug en we besluiten om een kort rondje te maken en via de bossen weer terug naar de auto te lopen. We staan met een kleine groep naar een slechtvalk te kijken en zien er verderop nog een zitten. Ondertussen wordt door de andere groep een havik ontdekt. Deze zit in een kale boom ver weg maar is met de telescoop erop toch duidelijk herkenbaar. De slechtvalken vliegen op en zij laten ons duidelijk het grootte verschil tussen man en vrouw zien.  Ze blijven zo een tijdje vliegen tot we deze uit het oog verliezen. Ja, we zijn gespitst op alles wat beweegt of vliegt want de kleine zangvogels laten zich amper zien of horen. 

En ja wel hoor, voor ons zit een roodborsttapuit die uitvoerig wordt bekeken tot we er op attent worden gemaakt dat er een man blauwe kiekendief aan de horizon vliegt. Die blijft enkele minuten in ons zicht. We zien nog een mannetje torenvalk die zich goed verdekt heeft opgesteld tegen een boomstam. Lastig te vinden maar we blijven alert. Wat verderop komen we in het gebied waar we de klapekster kunnen treffen. En daar zit de vogel, hoog in de berkenboom om een goed uitzicht te hebben wat er zoal om hem heen vliegt. Helaas, hij heeft net als, wij de pech dat het er erg rustig is. Maar de vogel komt zelfs wat dichterbij zitten zodat iedereen hem goed kan zien en bewonderen.  
We wandelen op ons gemak verder, ontdekken een paar rietgorzen, zien nog enkele vinken en horen een zwarte mees en kuifmees. We proberen een goudhaantje niet alleen te horen maar ook te zien. We verwachten misschien nog wel wat kruisbekken te horen maar die laten zich in geen velden of wegen zien noch horen. Op het einde van de tocht ontdekken enkele van ons toch nog een goudvink waarmee de totaallijst 26 vogels telt. Niet bijster veel maar wel erg leuke waarnemingen en een mooie zonnige dag.

 Al met al een leuke ochtend en een mooi gebied om de laatste excursie van dit jaar af te sluiten.

Ik wens iedereen een fijn kerstfeest en een heel goed en gezond 2020.

Tekst: Jan Op ’t Hoog

Foto’s : Karin v/d Logt en Jan Wolfs