Eerste grote Zoogdierenquiz was een groot succes!

Op vrijdagavond 1 november jongstleden lieten 36 personen zich onderdompelen in de wereld van de zoogdieren. Aan de hand van een quiz werden allerlei wetenswaardigheden over deze interessante groep dieren overgebracht en maakten de deelnemers kennis met het werk van de Zoogdierenwerkgroep van onze vereniging.

Kent u de slaaphouding van een mol? En weet u hoe lang een bever onder water kan blijven, hoe een spitsmuis de winter doorkomt, wat superfoetatie en een trofische cascade zijn? De deelnemers aan deze avond inmiddels wel. In 5 spelronden kregen zij in totaal 50 makkelijke, moeilijke en soms hilarische vragen voorgeschoteld, die na iedere ronde werden besproken. Het geheel ruimschoots geïllustreerd met deels eigen foto- en filmmateriaal.

Uiteindelijk ging het team “De Modderzwijnen”, bestaande uit Benja van Beerendonk, Hannie Nilsen en Ton Willems, er met de hoofdprijs vandoor. Ook voor de nummers 2 en 3 en de groep die als laatste eindigde was er een prijs.

We kunnen wel stellen dat eigenlijk iedereen met zo’n geweldig leerzame en gezellige avond een winnaar was!

Speciaal voor de deelnemers, de volledige uitslag was als volgt:

 1. De Modderzwijnen
 2. De Sloddervossen
 3. De Jankende Wolven
 4. De Smakkende Egels
 5. De Wippende Eekhoorns
  De Stropdassen
  De Piepende Spitsmuizen
 1. De Harige Hazen
 2. De Duivelse Vleermuizen
 3. De Knoestige Boommarters
 4. De Hijgende Herten
 5. De Herrie Hermelijnen

Zoogdierenquiz

Zoogdierenquiz 3

Zoogdierenquiz 2

Klik hier voor meer foto's van de Zoogdierenquiz.

Edelhertenbronst - Excursie

De bronst is de paartijd van de edelherten. Als je edelherten wilt spotten, dan is dit de tijd om erop uit te trekken. En dat deden we dus. Op zondagochtend 13 oktober gingen tien vroege vogels van de Zoogdierenwerkgroep naar het edelhertengebied in Het Groene Woud. Onze gids kon ons niet garanderen of we edelherten zouden zien, maar hij wist waar de kansen meestal het grootst zijn. Vol verwachting vertrokken we naar het afgerasterd leefgebied van de herten. Onze eerst stop was bij een houten scherm met kijkgaten op diverse hoogten. Helaas... in het landschap erachter zagen we geen edelherten.

We vervolgden onze route en liepen door het toegangshek het ruige natuurgebied in. Tussen de bomen door vingen we een glimp op van een hert. Het bleek een mannetjeshert met een half gewei. In zijn gezelschap bevonden zich vijf hindes. De herten lieten zich redelijk goed zien, maar ze hadden ook door dat ze bekeken werden. Ze verdwenen in het struikgewas.

Edelhertenexcursie 1