Zoogdier van de Maand juni 2020; Hazelmuis

 

De Hazelmuis

De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) behoort tot de slaapmuizen. Doordat de hazelmuis uitstekend kan klimmen en zelden op de grond komt, wordt hij ook wel aapje genoemd. Zoals zijn naam doet vermoeden, is de hazelmuis gek op hazelnoten. De hazelmuis en de eikelmuis zijn de enige twee soorten slaapmuizen die in Nederland voorkomen.

In Nederland komt de hazelmuis uitsluitend voor in Zuid-Limburg en dan met name in de bossen op de hellingen van de rivieren de Geul en de Gulp. Het verspreidingsgebied is wel grensoverschrijdend: het loopt door tot in Belgiƫ en Duitsland. Naar schatting leefden er rond 2005 250 tot 300 zich voortplantende individuen in Nederland.

Hazelmuis

Zoogdier van de Maand april 2020; Vos

 

De Vos

De vos (Vulpes vulpes) is een hondachtige van middelgroot formaat. Hoewel een vos niet veel groter is dan een flinke kat oogt hij forser door zijn dikke roodbruine vacht en opvallende pluimstaart.

Vos

De 'muizensprong' (foto: Skeeze from Pixabay)

Zoogdier van de maand januari 2020; Dwergmuis

 

De Dwergmuis

Mijn eerste ervaring met een dwergmuis was op de Kampina. Ik was vlakbij een grote oppervlakte met riet, dotterbloemen aan het fotograferen, toen ik op een hoger deel ook gevuld met riet iets hoorde ritselen. Dacht gelijk aan een vogel, maar kon het geluid niet goed geplaatst krijgen.

Dus was ik op een drogere plek dichter bij het geluid gaan zitten. Daar zeker een minuut of 10 stilgezeten toen dat ritselend geluid weer begon. Het was in de buurt van waar ik zat, maar het duurde toch even voor ik zag wie dat geluid aan het maken was. Nu had ik weleens gehoord dat dwergmuizen klein zijn, maar zo klein had ik niet verwacht. Wel een hele mooie natuurbeleving.

Dwergmuis 2 Wesley Overman

Zoogdier van de Maand oktober t/m december 2019; Lynx

 

De Lynx

 

De lynx is de grootste katachtige van Europa en hoogstwaarschijnlijk kwam deze soort vroeger ook in Nederland voor. In de laatste decennia zijn meerdere malen sporen gevonden en waarnemingen gedaan in Limburg. Op vele plaatsen in Europa is deze soort geherintroduceerd.

De lynx is duidelijk herkenbaar aan de oorpluimen en de bakkebaarden. Het is een hoogpotige kat met een relatief korte romp, zijn vacht is lichtbruin en  meestal duidelijk gevlekt. Opvallend is zijn korte dikke staart waarvan de punt zwart is. De snorharen zijn lang en licht gekleurd.  

Lynx 1      Lynx 2