Zoogdier van de Maand oktober t/m december 2019; Lynx

 

De Lynx

 

De lynx is de grootste katachtige van Europa en hoogstwaarschijnlijk kwam deze soort vroeger ook in Nederland voor. In de laatste decennia zijn meerdere malen sporen gevonden en waarnemingen gedaan in Limburg. Op vele plaatsen in Europa is deze soort geherintroduceerd.

De lynx is duidelijk herkenbaar aan de oorpluimen en de bakkebaarden. Het is een hoogpotige kat met een relatief korte romp, zijn vacht is lichtbruin en  meestal duidelijk gevlekt. Opvallend is zijn korte dikke staart waarvan de punt zwart is. De snorharen zijn lang en licht gekleurd.  

Lynx 1      Lynx 2

Zoogdier van de Maand augustus / september 2019; Zeehond

 Zeehond

Robben - hun ondergang en opkomst in Nederland

Naast ondergetekende lopen er in Nederland nog ruim 12.500 personen rond met de welluidende voornaam (oordeel vooral zelf) Rob. Na de tweede wereldoorlog begon deze naam met een sterke opmars. Vooral in de jaren 80 werden veel Robben geboren. Tegenwoordig is de populariteit om onbegrijpelijke redenen tot onder het vriespunt gedaald. Maar daar gaat deze bijdrage natuurlijk niet over. Deze bijdrage gaat over het zeezoogdier Rob.

Als jonge jongen, ik zal een jaar of acht geweest zijn, was ik blij verrast toen ik ontdekte dat er ook dieren waren met de naam Rob. Het bleek een hele familie van zeeroofdieren te zijn. Een familie (Phocidae) die bestaat uit 16 soorten zoals de ringelrob en de zadelrob. Gebruikelijker is het echter om de familie aan te spreken met zeehonden in plaats van robben.

zeehond

Zoogdier van de Maand juni / juli 2019; Goudjakhals

Goudjakhals

De goudjakhals (Canis aureus) is een hondachtige uit het geslacht Canis. De Euraziatische goudjakhals en de Afrikaanse 'gouden wolf' (Canis anthus) werden tot 2015 als een soort beschouwd maar genetische studie (Koepfli et al.) toonde aan dat het om twee ver verwante soorten gaat. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Euraziatische goudjakhals breidt zich sinds de jaren '80 van de vorige eeuw vanuit de Balkan uit naar nieuwe gebieden. Waarom is niet duidelijk, maar aangenomen wordt dat wettelijke bescherming, veranderingen van landgebruik (Šálek et al., 2014) en klimaatverandering (Arnold et al., 2012) hier een rol in spelen.

goudjakhals in nederland

Zoogdier van de maand april / mei 2019; Everzwijn

 Everzwijn

Argumentenkaart

Klik hier voor de pdf versie

Zoogdier van de maand februari / maart 2019; Eland

Eland 


Enkele jaren geleden gingen we op vakantie en maakten een tussenstop in Grand Teton National Park. Het was behoorlijk warm om een flinke wandeling te maken, maar wij besloten er toch aan te beginnen. De tocht ging over een smal, stijl pad bergop. Gelukkig konden we wel in de schaduw lopen. Na een poosje waren we erg toe aan een afkoel- en rustpauze. We hadden op onze wandelkaart gezien dat er een leuk picknickplekje bij een groot meer op korte afstand van onze route lag. We konden deze plek via een afslag makkelijk bereiken en besloten daar in de schaduw te gaan zitten. Het bleek inderdaad een prachtige plek en wij genoten van het schitterende uitzicht.

1