Zoogdier van de maand januari 2021; Dwergmuis

 

De Dwergmuis

Mijn eerste ervaring met een dwergmuis was op de Kampina. Ik was vlakbij een grote oppervlakte met riet, dotterbloemen aan het fotograferen, toen ik op een hoger deel ook gevuld met riet iets hoorde ritselen. Dacht gelijk aan een vogel, maar kon het geluid niet goed geplaatst krijgen.

Dus was ik op een drogere plek dichter bij het geluid gaan zitten. Daar zeker een minuut of 10 stilgezeten toen dat ritselend geluid weer begon. Het was in de buurt van waar ik zat, maar het duurde toch even voor ik zag wie dat geluid aan het maken was. Nu had ik weleens gehoord dat dwergmuizen klein zijn, maar zo klein had ik niet verwacht. Wel een hele mooie natuurbeleving.

Dwergmuis 2 Wesley Overman

Zoogdier van de Maand november 2020; Schotse Hooglander

Schotse Hooglander

Mijn eerste ervaring met een Schotse Hooglander was op Veluwezoom. Ik was meteen onder de indruk van dat ruige zoogdier met zijn / haar grote gevaarlijk aandoende horens. Toch was ik er niet bang voor, maar snapte wel dat veel mensen er wel wat angstig naar keken. Zelf wilde ik het fijne weten van wat voor soort rund het was en daarom hieronder mijn verhaal over de geschiedenis en het waarom van de Schotse Hooglander.

Zeer oud runderras

De Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, komt oorspronkelijk uit Schotland en heeft tegenwoordig meestal een roodbruine kleur. Oorspronkelijk waren de meeste Schotse Hooglanders zwart, maar koningin Victoria vond een roodbruine vacht mooier en vaardigde een koninklijk decreet uit om selectief die roodbruine als vaste kleur aan te houden. Naast die roodbruine kleur komen zwarte exemplaren voor, maar je komt tegenwoordig ook blonde exemplaren en andere kleuren tegen. Zelfs een soort Lakenvelder Hooglander. Officieel stamt die Schotse Hooglander niet uit heel Schotland, maar heel specifiek uit de Schotse hooglanden en van de eilanden aan de Schotse westkust en met name van Skye. Het is een heel oud type rund en de geschiedenis van dit ras gaat zeker terug tot aan de 16e eeuw. Men vermoedt dat het ras een afgeleide is van Keltische runderen, die al vanaf 2000 voor Christus op de Britse eilanden aanwezig waren.

Schotse Hooglander Cor Gaasbeek via Pixabay

Zoogdier van de Maand juni 2020; Hazelmuis

 

De Hazelmuis

De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) behoort tot de slaapmuizen. Doordat de hazelmuis uitstekend kan klimmen en zelden op de grond komt, wordt hij ook wel aapje genoemd. Zoals zijn naam doet vermoeden, is de hazelmuis gek op hazelnoten. De hazelmuis en de eikelmuis zijn de enige twee soorten slaapmuizen die in Nederland voorkomen.

In Nederland komt de hazelmuis uitsluitend voor in Zuid-Limburg en dan met name in de bossen op de hellingen van de rivieren de Geul en de Gulp. Het verspreidingsgebied is wel grensoverschrijdend: het loopt door tot in Belgiƫ en Duitsland. Naar schatting leefden er rond 2005 250 tot 300 zich voortplantende individuen in Nederland.

Hazelmuis

Zoogdier van de Maand april 2020; Vos

 

De Vos

De vos (Vulpes vulpes) is een hondachtige van middelgroot formaat. Hoewel een vos niet veel groter is dan een flinke kat oogt hij forser door zijn dikke roodbruine vacht en opvallende pluimstaart.

Vos

De 'muizensprong' (foto: Skeeze from Pixabay)